Litauiske matprodusenter vurderer eksportmuligheter til Taiwan

Etter at Taiwan tillot import av litauiske egg, melk og fiskeprodukter til landet, sier produsentene der at de setter pris på mulighetene. Noen av dem sier de ikke har noen konkrete planer ennå, men vil vurdere å gjøre det i fremtiden.

Dalius Trumpa, direktør for Rokiškio sūris, et av de største melkeforedlingsselskapene, sier at hvert nytt marked er velkomment, men selskapet har ingen konkrete planer i Taiwan ennå.

«Det som er bra med alle åpne markeder er at hvis en mulighet dukker opp, er det ingen juridiske barrierer. Når det er en tillatelse, eller på en messe, vil det være taiwanere som vil kjøpe fra oss, eller vi finner dem, det er hvordan du kan bygge et forhold. Det er ingen spesifikke planer ennå,» sa Trumpa til BNS.

«Vi følger denne politikken – alt bør gjøres på grunnlag av økonomiske, ikke politiske hensyn. Vi har allerede brent oss i Kina,» sa han.

Trump sa at produkter med høyere verdi vil bli sendt til Taiwan når muligheten byr seg.

«Der vil jeg ikke konkurrere med melkepulver eller vanlig mozzarella, for det er produsenter som er fysisk nærmere og som kan levere, som New Zealand.» «Men det er ikke mange oster som vår i New Zealand, så vi ser et marked for det, men det krever mye arbeid,» sa han.

Lederen for landbruksvirksomhetsgruppen Groward Group sa at konsernselskapet, Baltic Egg Production, vurderer å eksportere til Taiwan. Ifølge ham er åpningen av dette markedet en annen mulighet.

«Vi analyserer salgsmuligheter aktivt, og vi har foreløpig ingen potensielle samarbeidspartnere til å si noe konkret om mengdene, vi jobber med denne problemstillingen. (…) I dag stiller vi oss selv de spørsmålene vi må til svare på dybden av markedet, listene over potensielle kunder og produsenter. Det er vanskelig å si om dette markedet er potensielt, sier Algirdas Valančius til BNS.

Selskapet kunne eksportere tørkede produkter som eggeplomme, protein eller eggemel til Taiwan, sa han.

Donata Grikštaitė, direktør i det litauisk-norske selskapet Norvelita, sa at tillatelsen vil være en ny mulighet for selskapet i fremtiden. Han ville vurdert å eksportere frosne fiskeprodukter.

«På øyeblikket har vi ingen kontrakter eller kunder, her er enda en markedsmulighet for fremtiden. For det er lagt forholdene til rette for å delta i denne prosessen og tilsynet pågår, men det er for fremtiden. Nå jobber vi med Europa,» sa D. Grikštaitė til BNS.

Fjorten litauiske melkeprodusenter, en eggprodusent og fem lokale fiskeselskaper skulle eksportere til Taiwan.

Foreløpig er målet å åpne eksporten av litauisk storfekjøtt til Taiwan. Denne prosessen skal være fullført innen utgangen av året.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *