En hvalross på besøk i skip tiltrekker seg nordmenns oppmerksomhet

Sjøpattedyret på 600 kg ble oppkalt etter gudinnen for kjærlighet og skjønnhet i norrøn mytologi.

Denne hunnen er allerede sett i Storbritannia, Nederland, Danmark og Sverige, og har nå bestemt seg for å tilbringe deler av sommeren i Norge.

Freya har blitt kjent her til lands for å ha klatret på lystbåter i den idylliske landsbyen Kragere på sørkysten, og siden 17. juli har hun underholdt i vannet i hovedstaden Oslo.

Havhvalross lever generelt lenger nord i Arktis. Så utseendet til Freya vakte nysgjerrigheten til lokale innbyggere og pressen.

Avisen Verdens Gang sender livet til en marin hvalross direkte på sine nettsider.

Freya er veldig søvnig – hvalrosser kan sove opptil 20 timer i døgnet. Hun har imidlertid også blitt filmet mens hun jager en and, angriper en svane, og bestemmer seg ofte for å legge seg på båtene som knapt holder henne tilbake.

– Det er synd med materielle skader, men sånn er det når man har ville dyr, sa fiskerioffiser Rolf Harald Jensen til TV2 mens han sto ved siden av en sammenfoldet gummibåt under vekten av dyret.

Etter først å ha vurdert å flytte eller til og med avlive Freya hvis hun utgjorde en trussel mot samfunnet, bestemte norske myndigheter seg for å la henne være i fred.

– Hun har det bra, spiser, hviler og ser ut til å være i god behold, sa Fiskeritilsynet mandag.

Men rådet understreket at folk bør holde seg unna dyret og frarådet sterkt å bade eller gå i nærheten av Freya.

Det er «ikke nødvendigvis så sakte og klumpete som du kanskje tror i hvile,» sa rådet.

«Hvalrossen er generelt ikke en fare for mennesker så lenge det holdes trygg avstand.» Men hvis den blir forstyrret av mennesker og ikke kan hvile så mye den trenger, kan den føle seg truet og angripe, heter det i rapporten.

Beskyttede marine hvalrosser lever hovedsakelig av virvelløse dyr – bløtdyr, reker, krabber og småfisk.

En voksen hann kan veie rundt et tonn og en hunn rundt 700 kilo.

Det er forbudt å publisere, sitere eller på annen måte reprodusere informasjon fra BNS nyhetsbyrå i offentlige nyhetsmedier og på nettsider uten skriftlig samtykke fra UAB «BNS».

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *