Yara er ikke forpliktet til å lage «spillvarme» – Ingen Zeeuws-Vlaanderen paprika uten varme fra gjødselproduksjon

Anta at du har et drivhus som du med vilje har plassert i nærheten av en bedrift som har mer enn nok varme til overs. Dette er tilfellet i Zeeuws-Vlaanderen, der Yara gjødselfabrikk trekker ut nitrogen fra luften og konsentrerer det. Dette krever mye energi og gir mye spillvarme. Den brukes av hagebrukere som aldri har rørt gass. De flyttet til Yara for å kunne jobbe helt bærekraftig med spillvarme. Kontrakten deres slår til og med fast at de ikke skal bruke annen energi.

På grunn av høye gasspriser på grunn av Russlands krig mot Ukraina, stengte Yara anlegget. Selskapet produserer ikke lenger gjødsel. Dette får umiddelbare konsekvenser for dyrking av agurker og tomater. Hagebrukerne mener at den nedlagte fabrikken ikke er deres problem og krever at Yara skal gi dem den varmen de har kontraktsmessig krav på. Men det gjør ikke selskapet. Det er ikke der for å produsere spillvarme, men gjødsel og det har den ikke gjort på en stund.

Fem hagebrukere gikk rettens vei, skriver han Financial Daily. De vil ha den varmen de har krav på under kontrakten sin. Absurd, sa dommeren. Ingen kunne ha forutsett at krig ville komme og gjødselfabrikken trenger ikke å bli gal for det. Hvorvidt den økonomiske skaden påført hagebrukere skal kompenseres av Yara er fortsatt uavgjort.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *