En emigrant forklarte at det er billigere å handle i Norge enn i Litauen

Generelt, ifølge data fra det statistiske byrået Eurostat, varer og tjenester i de mest økonomisk utviklede europeiske landene priser er generelt høyere enn i Øst-Europa. Men i løpet av de siste 17 årene har også prisutjevningstrenden blitt merket. I 2000 var prisen på den generelle kurven med varer og tjenester i Litauen 45 %. av EU-gjennomsnittet, og 17 år senere utgjør det allerede 62 %.

«Eurostat» utpeker Danmark og Luxembourg som de dyreste landene i EU: Prisene på matvarer og boliger er opptil 40 % høyere der. høyere enn det europeiske gjennomsnittet. Hvis vi skulle snakke om de europeiske landene som ikke er med i EU, må vi si at Norge fortsatt ikke er dyrest: Island og Sveits overgår det i pris.

Glass, tallerkener, kopper – 1 euro hver

Før vi snakker om priser, bør det nevnes at gjennomsnittslønnen i Litauen, eksklusive skatter, er 900 euro, og i Norge – rundt 4000 euro.

Alt er forresten ikke dyrt i Norge. Dessuten, ikke bare når rabatter brukes, kan varer kjøpes til en nominell pris.

Stavanger har for eksempel flere papir- og husholdningsvarerbutikker som alltid har lave priser. En av dem er eid av et dansk selskap og ligger i sentrum. Papirlim er bare 27 cent, et sett med 4 blyanter til 63 cent, et kjøkkenhåndkle til 1,32 euro, et sett med binders til 49 cent, et sett med 6 ballonger til 1,13 euro og en svamp til 1, 23 euro.

På vei til de søvnige delene av byen kan du stoppe ved Kilden kjøpesenter. Den inneholder både svært dyre gjenstander og de som en innbygger som vil spare virkelig vil sette pris på.

For eksempel vil prisene på varer som tilbys i en butikk i kjøpesenteret til og med overstige Polens. Nylig ble det annonsert en kampanje der: det var mulig å kjøpe glass, tallerkener og kopper for kun én euro. Og generelt er prisene i denne butikken veldig demokratiske: utsmykkede kopper, tallerkener og salatskåler koster omtrent en og en halv euro hver, servietter – omtrent en euro, og tepper – omtrent to.

Prisene for designerprodukter starter på 20 euro

Den norske produsentens butikk ligger i Stavanger sentrum, hvor prisene ikke er spesielt lave, men mange husholdningsartikler kan kjøpes til reduserte priser under sommersalget. Det gis forresten rabatter på forskjellige produkter hver uke, så det er absolutt verdt å besøke her oftere hvis du for eksempel vil kjøpe en pyntepute for 8 euro, en stor skittentøyskurv for 5 euro. For samme pris kan du også kjøpe et badegardin i plast, et badstuehåndkle eller en original fotoramme.

Det er ikke lett å finne billige klær fra lokale produsenter i Norge. Alle forhåpninger bør knyttes til salget: i løpet av disse starter ikke bare prisene på klær fra selskaper som Zara eller H&M fra 5 euro, men også i butikkene til lokale leverandører vil du kunne finne produkter til 10-20 euro . . I designerbutikken kan du være så heldig å kjøpe en ullgenser eller en brodert bluse for 20 euro, og en motejakke for kun 35 euro.

Tysk porselen til 2,3 euro i bruktbutikker

En annen måte å spare penger på er å kjøpe ting fra bruktbutikker, som også er populære i Litauen. Det mest interessante er at du ikke bare kan kjøpe originale klær her, men også autentisk interiørtilbehør, og for nesten halvparten av prisen, noe som er ganske sjeldent i Litauen.

For eksempel kan et tysk porselenskrus koste 2,5 euro. Det kan suppleres med en tallerken og en sukkerskål som koster det samme. Utvalget er veldig bredt – det er mange antikke vaser og lysestaker her, og disse tingene koster fra 2 til 5 euro. En litt enklere kopp koster kun 50 øre, mens CD-er med innspillinger av ulike artister koster 1 euro.

Det er på tide å snakke om klær. En ullgenser med julemotiv koster 10 euro i bruktbutikker. For samme pris kan du kjøpe fasjonable sko med hæler. Bomulls- og linprodukter koster fra 5 til 20 euro. Og hvis du bestemmer deg for å ha et bryllup i økonomiklasse, bør du vite at en brudekjole kan kjøpes i denne typen butikk for 50 euro.

Økologiske produkter er billigere

Matvarer Veldig dyrt i Norge. Lokalbefolkningen, som forklarer dette fenomenet, nevner at bare poteter vokser godt i landet, og mange andre grønnsaker og frukter må importeres. Det er imidlertid bedre å kjøpe både grønnsaker og frukt på markedet, fordi det er billigere der, og hvis du er heldig kan du kjøpe tre søte paprika for kun 1,3 euro.

Det du imidlertid garantert vil kunne kjøpe billigere i Norge enn i Litauen er økologiske produkter. Det er rart, men noen ganger er sistnevnte enda billigere enn de vanlige.

For eksempel kan en økologisk sjampo eller dusjsåpe, som koster rundt 5 til 10 euro i Litauen, koste opptil 1,5 euro i Norge. Økologisk sjokolade med nøtter, marsipan eller tørket frukt koster litt over noen få euro, en kilo økologisk mel koster 1,3 euro og økologisk te koster 3 til 5 euro.

5 kilo økologiske poteter vil koste deg 7,5 euro, 700 gram økologisk pasta vil koste deg 2,6 euro og et kilo økologisk havregryn vil koste litt over 3 euro.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, medier eller andre steder eller å distribuere materialet vårt i noen form uten samtykke, og hvis samtykke innhentes, er det nødvendig å kreditere DELFI som kilde.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *