Den danske statsministeren er ikke i tvil om at Nord Stream-lekkasjer er et resultat av bevisste handlinger

Danmarks statsminister Mette Frederiksen bemerket tirsdag at lekkasjen fra Nord Stream-gassrørledningen nær en dansk øy i Østersjøen var et resultat av «forsettlige handlinger» og ikke en ulykke.

«Tolkningen av tjenestene er åpenbar: dette var forsettlige handlinger. Vi snakker ikke om en ulykke. Vi har ennå ikke informasjon om hvem som er ansvarlig for alt», erklærte statsministeren under pressekonferansen.

København spår at lekkasjen fra utdaterte, men gassfylte rørledninger kan fortsette i «minst en uke» til metanet som slippes ut fra undervannsrørene går tom, har Danmarks energi- og klimaminister sagt.Klima, Dan Jørgensen.

To Nord Stream-gassrørledninger som forbinder Russland og Europa registrerer uforklarlige lekkasjer som gir mistanke om sabotasje.

Myndigheter i skandinaviske land kunngjorde tirsdag at det var oppdaget to lekkasjer på gassrørledningen Nord Stream 1, bygget på bunnen av Østersjøen. Lekkasjene kom timer etter en lignende hendelse på gassrørledningen Nord Stream 2.

Bilder tatt av det danske militæret og offentliggjort tirsdag viser en voldsomt kokende havoverflate ved tre dumpeplasser i svensk og dansk økonomisk sone.

Sveriges National Seismological Institute kunngjorde tidligere tirsdag at to undervannseksplosjoner ble registrert før lekkasjer ble oppdaget på tre steder langs Nord Stream-rørledningen.

Uppsala universitets institutt for seismologi registrerte også to «store energiutslipp» like før lekkasjene nær deres lokasjoner utenfor den danske øya Bornholm, sa Peter Schmidt, en seismolog ved universitetet.

«Bare en eksplosjon kan forårsake en så intens frigjøring av energi. Vi kan se at denne frigjøringen av energi var veldig brutal,» understreker P. Schmidt.

Danmarks statsminister Frederiksen bemerket at «det ville være vanskelig å tro at dette skjedde ved et uhell».

«Dette er uvanlig og jeg vil forsikre deg om at regjeringen og andre institusjoner tar situasjonen veldig alvorlig,» la den danske statsministeren til, som beskrev hendelsene som «nødsituasjon».

En av Nord Stream 1-lekkasjene skjedde i den danske EEZ, den andre i den svenske EEZ og Nord Stream 2-lekkasjen ble registrert i den danske EEZ.

Nord Stream 2-lekkasjen ble først rapportert mandag.

Energistyrelsen har etterlyst «mer beredskap i elektrisitets- og gassektoren», sa Jørgensen.

EU-kommisjonen understreket at det fortsatt er for tidlig å spekulere i årsakene til lekkasjene.

«Vi tror vi ikke kan fastslå årsaken til lekkasjene på nåværende tidspunkt.» Og åpenbart er enhver sabotasjehandling mot infrastruktur noe vi vil fordømme, sa EU-kommisjonens talsmann Eric Mamer.

Energistyrelsen forklarte at bare lekkasjeområdet ville bli berørt, men at metanet som slippes ut i atmosfæren har «ugunstige effekter på klimaet».

Etaten etterlyste også «mer beredskap i elektrisitets- og gassektoren», sa Jørgensen.

– Rørledningsbrudd er ekstremt sjeldne, så vi ser behovet for å heve alarmnivået på grunn av det som skjedde, sier Kristoffer Böttzauw, direktør i det danske energibyrået.

På grunn av lekkasjene ble det sendt ut navigasjonsadvarsler for en avstand på fem nautiske mil og en flyhøyde på 1000 meter.

Gassrørledninger har nylig vært omgitt av geopolitiske spenninger. Russland, sanksjonert av Vesten for sin invasjon av Ukraina, svarte med å kutte av Europas naturgassforsyning.

Nord Stream 1 og Nord Stream 2 tilhører et konsortium majoritetseid av den russiske gassgiganten Gazprom. De er foreløpig ute av drift, men det er fortsatt gass i rørene og de har fosset siden mandag.

Gassrørledningen Nord Stream 2 var ment å doble kapasiteten for import av russisk gass til Tyskland. Berlin blokkerte imidlertid Nord Stream 2 dager før krigen.

Tyskland, som i stor grad er avhengig av import av fossilt brensel fra Russland for sitt energibehov, har siden vært under alvorlig belastning da Moskva kuttet forsyningene. Den russiske energigiganten Gazprom reduserte gradvis mengden gass som ble levert gjennom Nord Stream 1 til den stengte rørledningen helt i slutten av august, og beskyldte vestlige sanksjoner for å forsinke nødvendige reparasjoner på rørledningen.

Det tyske avisen Tagesspiegel rapporterte at «Nord Stream-rørledninger kan ha blitt skadet av målrettede angrep, noe som førte til lekkasjer».

Ifølge en kilde nær regjeringen og de kompetente myndighetene, sitert i avisen, tyder «alt på at det absolutt ikke var en tilfeldighet».

Lekkasjehendelsene har ingen innvirkning på Danmarks gassforsyning, bemerket den danske energiministeren.

Produsert av thelocal.no og tv2.dk.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Den danske statsministeren er ikke i tvil om at Nord Stream-lekkasjer er et resultat av bevisste handlinger

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *