De mest populære feriedestinasjonene: er bare et ID-kort nok eller er pass også nødvendig? | Liv

Vil et enkelt ID-kort være nok?

Fra begynnelsen av våren, når sesongen så vidt har begynt, skynder litauere seg for å pakke sekken og fly til varme land. Tyrkia, kjent for sine kvalitetsferier med «all inclusive», er et av de vanligste reisemålene blant litauere, så de som ikke besøker for første gang vet allerede godt at et ID-kort ikke er gyldig for å reise til dette land. , fordi Tyrkia ikke tilhører landene i EU (EU) og Schengen-området, ifølge reisearrangøren Novaturas i en pressemelding.

Og når du reiser til andre populære destinasjoner – til feriesteder i Spania, Italia eller Hellas, trenger du ikke pass – bare ha med deg et ID-kort.

Foto fra Shutterstock. / Tyrkia

«Det er mulig å reise med personlig identitetskort mellom EU-land og til landene som har sluttet seg til Schengen-området – Island, Liechtenstein, Norge og Sveits. Identitetskortet til Republikken Litauen er også anerkjent som gyldig for reiser til enkelte land som ikke er en del av EU og Schengen-området – Albania, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Nord-Makedonia, Moldova, Monaco, Sakartvel, San Marino, Serbia, Vatikanet, sier salgsdirektør Kazimierz Jarmalis i Novaturas.

De som reiser til Storbritannia bør også huske at etter at landet forlot EU, har reisereglene også endret seg: reisende fra Litauen har kun lov til å reise inn i landet med pass . Det er sant at noen unntak gjelder når du flyr via Storbritannia til et annet EU- eller Schengen-land.

Ta med deg passet på tilslutningsfly

Et betydelig antall reisende som organiserer sin fremtidige ferie på egen hånd, velger tilslutningsflyvninger – i noen tilfeller fordi direktefly til ønsket land fra Litauen ikke fungerer eller det ikke er passende flydatoer, i andre tilfeller – av økonomiske årsaker. , da flyreiser med transfer kan være billigere enn direktefly.

K. Jarmalis råder reisende som passerer gjennom Storbritannia til å være på vakt: selv om pass ikke er nødvendig for å reise til et annet EU- eller Schengen-land, er det flere forhold som bør vurderes.

«For å reise med ID-kort må flyplassen ha en transittsone, og ikke alle britiske flyplasser har en. Å være i en transittsone betyr at en person som reiser til andre EU- eller Schengen-land ikke kommer inn i Storbritannia selv, så kan reise med ID-kort i stedet for pass, men jeg vil råde de som reiser til dette landet om å ha passet med seg, fordi situasjonene er forskjellige, forklarer K. Jarmalis.

Foto 123RF.com.  / Pass

Foto 123RF.com. / Pass

Sjekk gyldigheten av dokumentene dine

«Tidligere var det situasjoner hvor reisende ikke reiste på ferie på grunn av ufullstendige dokumenter, men nå er slike hendelser sjeldne. Vi ber våre kunder om å legge inn passdata på forhånd, sende påminnelser, dele reisenotater – slike forebyggende handlinger fungerer virkelig og bidra til å unngå ubehagelige overraskelser på grunn av et feil dokument eller dets gyldighetsdato,» forklarer K. Jarmalis.

Et unntak er for reiser til Storbritannia.

Hvis du reiser innenfor EU eller besøker Schengen-land, må legitimasjonen din være gyldig så lenge reisen varer.

Ved reise med pass utenfor EU og Schengen-området kreves det generelt at passet er gyldig i 6 måneder fra slutten av reisen, i noen tilfeller kan varigheten være lengre – opp til «ved 12 måneder. En eksepsjonell situasjon er en reise til Storbritannia: det vil være tilstrekkelig at passet er gyldig for hele oppholdet i Storbritannia.

Hva du skal gjøre hvis du mistet dokumentet under reisen

Hvis du før reisen har sjekket at gyldighetsdatoen for dokumentet ditt ikke respekterer reglene fastsatt av landet du skal til, ta kontakt med territorialavdelingen til Migrasjonstjenesten – et identitetskort eller pass kan utstedes i henhold til en generell prosedyre innen en måned, i nødstilfeller innen 5 dager eller innen 1 virkedag (pass – samme virkedag).

Hvis du mister et dokument under reisen, må du først kontakte den litauiske ambassaden i det landet, og hvis det ikke er noe litauisk diplomatisk oppdrag eller konsulatkontor i landet, bør du kontakte enhver EU-ambassade.

Foto 123RF.com.  / Reise

Foto 123RF.com. / Reise

«Står vi overfor slike problemer, anbefaler vi alltid reisende å kontakte våre representanter i landet, som vil hjelpe dem med å finne den nødvendige informasjonen og raskt løse problemet. Vanligvis, hvis det er en litauisk ambassade i landet, utstede et returbevis eller midlertidig pass tar ikke mye tid, men av sikkerhetsmessige årsaker anbefaler vi våre kunder å legge igjen dokumentene sine i en hotellsafe eller i en lukket koffert med nøkkel – det er tryggere enn å bære dokumenter med deg overalt», råder K. Jarmalis.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *