De beste vinprodusentene i Litauen ble annonsert i «Vyno dienos».

Foto av Judita Grigelytė (VŽ).

Vinnerne av årets litauiske vinmesterskap – de beste vinprodusentene i Litauen – ble annonsert på utstillingen «Vyno dienos» som ble holdt denne helgen på utstillings- og konferansesenteret «Litexpo».

Først og fremst bør det startes med det faktum at ifølge Arūnas Starkaus, kommissær for det litauiske vinmesterskapet, ble mesterskapet arrangert av Lithuanian Association of Sommeliers (LSA) presentert i år som aldri før i et stort antall hvite viner, roséviner, rød druevin, mjød, cider og vin laget av sjeldent brukte tyttebær, som medlieva eller blåbær.

Når det gjelder spesifikke tall, ble 70 litauiske drueviner, 26 mjød, 14 eplesider og viner og mer enn 60 frukt-, bær- og andre planteviner sendt inn for evalueringskomiteen, sammensatt av sommelierer og vineksperter. Ifølge Armin Darasevičius, presidenten i LSA, manglet vinene poeng for gullmedaljen, men det er ganske mange sølv- og bronsevinnere.

Favoritten er hvit

Ifølge Arūnas Starkus var favoritten i år hvit druevin. I kategorien hvitviner presenteres flest viner – 34; hvite viner vant ni sølvmedaljer, flest av noen mesterskapskategori, som «viser at vinprodusenter tror på fremtiden til hvite druer».

embedgallery :: https://foto.vz.lt/embed/1974?placement=

Søte og halvsøte drueviner og naturlig musserende druevin laget av Andriaus Diliautas, en av Litauens fremste vinprodusenter og vinmakeren på Ilzenberg-godset, ble vurdert som best i mesterskapet. Og isvinen han produserte «var en hårsbredd unna en gullmedalje».

Rasa Šoliūnė (Molėtai-distriktet) produserte den beste vinen fra tørre hvite druer.

Druesortene som litauiske hvitviner lages av er Solaris og Varduva. Ifølge A. Starkus er andre varianter som dyrkes i Litauen verdt å se: «Siegerrebe», «Adalmina», «Amberlina», «La Crescent», «Frontenac Blanc».

«Det er nødvendig å nevne vinene til den litauiske druesorten «Varduva». i 2022 var det den mest suksessrike hvite druesorten i det litauiske vinmesterskapet,» sa A. Starkus ved prisutdelingen av vinprodusentene.

Ifølge kommisjonæren for mesterskapet kunne juryen i 2023 smake på ulike varianter av denne druesorten. For eksempel registrerte «Forbidden Garden» fire «Varduvas»-viner til mesterskapet. Alt – 11,5%, alt tørt, men med en helt annen smak og aroma. To sølvmedaljeviner er de ferskeste, luktende av umodne steinfrukter, rips, sitroner, blomster. De lignet Sauvignon Blanc-viner fra Loire-dalen.

Rosévin

Ifølge arrangørene av mesterskapet sendte 11 vinmakere inn rosévin. To sølvmedaljer ble delt av viner av forskjellige stiler – «Roksalos» 2022 laget av litauiske «Monika»-druer i Rokiškis. vintage rosé og Medos kjeller av Cabernet Cantor og Solaris.

Den beste halvtørre roséen var vinen av de litauiske variantene «Varduva» og «Monika», laget av Domas Mackus.

7 roséviner vant sølv- og bronsemedaljer.

Røde er en utfordring for vinprodusenter

Av de 23 rødvinene som ble levert til mesterskapet, var det bare halvparten – 12 – som tok medaljer. Alle medaljene er bronse, ingen fikk sølv, oppsummerer A. Starkus. Ifølge ham blir feilene til disse vinene ofte nevnt: mangel på renhet av aromaer, fruktighet, konsentrasjon, grønne tanniner, kort finish.

Blant medaljevinnerne er viner fra druesortene «Marechal Foch» og «Leon Millot» de mest siterte, men den beste tørre vinen var vinen fra den litauiske druesorten «Juodupė» i «FoU-familiens vingård».

Valdas Šalaševičius laget den beste søte røde.

«Ernestos vyninė» fra Kėdainiai-distriktet overrasket oss med den beste halvtørre vinen «Turan 2019» og perfekt modnet 2018. Léon Millot.

«Å lage en vin som holder seg i flasken i 5 år er et tegn på mestring, noe som betyr at litauiske vinprodusenter har flere og flere ferdigheter til å produsere kvalitetsdruevin, men å lage rødvin i et kjølig klima er fortsatt en utfordring», kommenterte evaluatorene av mesterskapet.

Bær er også viktig

I kategorien frukt, bær og botaniske viner er det langt færre sortsnavn. Med mindre det er nødvendig å skille eplene til Antananarivo, hvorav den tørre cideren til Ramūnas Gerbutavičius er anerkjent som den beste.

Det er verdt å merke seg de to ciderne «Riešės kraštos vynas» med pærer, som vant tittelen «Best» i kategoriene søt og halvsøt. Dainius Matulevičius vingård vil også skryte av å være produsent av den beste halvsøte kirsebærvinen.

Vingården Ilzenberg, allerede godt kjent for mange, vant to medaljer: for epleisvinen og for den søte kirsebærvinen; «RK vynás» ble premiert for beste halvsøte rabarbravin og beste kvedevin, og «Roksala» for beste musserende rabarbravin og beste tørre eplevin.

I mellomtiden vil «Godt nyttår, «Prussian Wine», JE Kaubriai, «Miella», Renolda Stepanauskaitė – Kubilienė, «Labora», «Vyno kairi», Rolandas Šimkus, Valdas Šalaševičius, Vidas Skrinskas hver motta en høyere chokebærvurdering , rips, bringebær, solbær, rognebær og andre frukt-, bær- og planteviner.

Rekordmengde mjød

Ifølge A. Darasevičius ble det presentert rekordmange mjød på mesterskapet i år – opptil 26 mjøder. I kategorien søt mjød er mjød «Dainija» (Dainius Noreika), anerkjent som den beste, laget kun av skogshonning.

Andre mjødprodusenter bruker i tillegg urter, druejuice, stikkelsbær, bringebær, tyttebær, rognebær, peppermynte, chokeberry, valnøtter, einerbær, hamp, agurker og andre uventede tilsetninger.

«Shušvės mjød» med kirsebær fikk den andre tittelen beste søte mjød.

Den høyest rangerte drinken i mesterskapet var en bochet med halvsøt Liquid Bloom-mjød laget med røkt malt, bokhvetehonning, aronia og eplejuice. Forfatteren er Domas Vyšniauskas.

Bochet er en type mjød laget av karamellisert honning.

Velg selskaper og emner som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *