Danmark forlater egg fra burhøner

Danmark vil forby nye gårder som holder verpehøner i bur fra neste år, og innen 2035 vil denne oppdrettsmetoden være fullstendig forbudt.

En uttalelse fra Mat-, landbruks- og fiskeridepartementet sier at fra neste år vil nye gårder der verpehøner holdes i bur bli forbudt.

Totalforbudet trer i kraft etter en 12-års overgangsperiode for å «sikre forsvarlig omlegging av produksjonen», sa departementet.

– Vi ønsket å bli kvitt egg fra burhøns så raskt som mulig, men vi har et reelt ansvar overfor bøndene som bruker denne metoden, sa landbruksminister Rasmus Prehn.

Ifølge statsråden vil overgangsperioden på 12 år bidra til å forhindre tilfeller av ekspropriasjon, da den vil gi bøndene tid til å løse finansieringsspørsmålet og gå over til en annen måte å oppdra kyllinger på.

Kjøpesenteret Lidl bestemte seg for å fjerne kyllingegg i bur fra hyllene i 2015. Andre supermarkedskjeder, inkludert Coop og Dansk Supermarked, fulgte etter, noe som betyr at de fleste danske supermarkeder ikke lenger selger egg fra burhøns.

I EU ble det forbudt å holde høner i små bur i 2012, men verpehøner kan fortsatt holdes i større «forbedrede» bur – dette strider ikke mot EU-direktivet.

Eggproduksjonen fra burhøns i Danmark har falt med 61 %. opptil 13 prosent av all eggproduksjon i 2010. i 2021.

En rapport fra Mat-, Landbruks- og Fiskeridepartementet sier imidlertid at i fjor sto syv bureggprodusenter i Danmark for 17 % av totalen. total eggproduksjon i landet.

Selv om de fleste supermarkeder har sluttet å selge kyllingegg i bur, er de fortsatt mye brukt av restauranter, cateringselskaper, matfabrikker og farmasøytiske selskaper, bemerket departementet.

«Burhøns, som navnet tilsier, tilbringer hele livet i små bur der det ikke er nok plass til å blaffe med vingene. Danmark er på mange måter et ledende land innen feltjordbruket, så det må være det samme når det gjelder dyrevelferd», sa Prehn i en pressemelding.

Drevet av thelocal.dk.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Danmark forlater egg fra burhøner

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *