Norsk oljesikkerhetsregulator advarer om trussel fra uidentifiserte droner

Advarselen kom etter at Equinor, landets største olje- og gasselskap, nylig sa at de hadde informert myndighetene om observasjoner av droner av ukjent opprinnelse som flyr i nærheten av noen av riggene deres.

«Vi etterlyser økt årvåkenhet, en gjennomgang av beredskap og hendelsesrespons, og informasjonsdeling», heter det i et brev fra Ptil til operatørene.

Sikkerhetsvakten sa at uidentifiserte droner utgjør en risiko for helikoptre som frakter offshorearbeidere, kan bli en antennelseskilde i eksplosive områder eller kan brukes til bevisste angrep.

Stavanger Aftenblad meldte i forrige uke at uidentifiserte droner er blitt observert ved minst seks Equinor-anlegg, inkludert det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup.

Sist tirsdag ble en drone sett omtrent 50 meter fra Equinors Heidrun-plattform i Nordsjøen, som bryter den 500 meter lange sikkerhetsperimeteren, sa avisen.

– Det har vært droneobservasjoner ved noen av våre anlegg på norsk kontinentalsokkel, sa en talsmann for Equinor til Reuters, men nektet å utdype det.

Equinor rapporterte hendelsene til norske myndigheter, inkludert Ptil og politiet.

«Vi tar disse kommentarene veldig alvorlig,» la selskapets talsperson til.

Droner er også observert ved anleggene til Kristin, Gullfaks C, Snorre A og Gina Krog, melder Aftenbladet.

Sørvest-Norge valgkrets sa de har åpnet etterforskning av droneobservasjoner utenfor kysten og informerte Politiets sikkerhetstjeneste, som omhandler terror og eksterne trusler.

– Politiet tar observasjoner av ulovlig droneaktivitet på alvor og overvåker situasjonen nøye, sa hovedetterforsker Amund Preede Revheim til Reuters i en e-post.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *