11 ting å gjøre i Norge

Norge tiltrekker reisende og eventyrere, og det er lett å se hvorfor: landets natur er perfekt for en aktiv ferie. I mellomtiden fascinerer byer med skatter av historie og kunst og tiltrekker seg med sin gastronomi.

Her er noen grunner til å besøke Norge.

1. Fjordene: et vesentlig element i det norske landskapet
Det ville være straffbart å ikke besøke de storslåtte norske fjordene. Fjordene dverger egentlig alt: her er Sognefjorden, den største fjorden i landet og den nest største i verden, som strekker seg 205 kilometer og når en dybde på 1308 meter under havoverflaten, mens Hardangerfjorden strekker seg over 179 kilometer.

Geirangerfjorden er et annet populært UNESCOs verdensarvsted. I mellomtiden byr Oslofjorden på en fantastisk utsikt over hovedstaden.

Geirangerfjorden. Foto av Marcus Hansson/Flickr

2. Ski
Glem Alpene! Norge er et flott sted for vintersport. Det er ingen overraskelse at Norge har tatt flere medaljer enn noe annet land under vinter-OL. I 1994 ble de olympiske leker arrangert på Lillehammer, en sjarmerende liten by som ligger to timer nord for Oslo. Her kan du nå vise frem dine ferdigheter (eller mangel på ferdigheter) innen ski og snowboard. Det finnes også vintersportsteder som Hemsedal, Trysil og Geilo.

Foto av TimOve/Flickr

3. Norsk villmark
Norge er et europeisk reservat for visse dyrearter. Elg, bjørn, ulv og værer kan fortsatt finnes i norske skoger, mens hjort kan finnes både i ville områder og områder bebodd av samer. Isbjørn lever på Svalbard og havørn kan sees nord på kontinentet.

Hvaler dukker opp utenfor kysten av Norge hvert år, så det arrangeres mange hvalsafariturer for å få et glimt av disse fantastiske skapningene. Ta turen til Vesterålen, Tromsø eller Narvik for den beste sjansen til å være vitne til dette spektakulære opptoget.

Foto av Anup Shah/Flickr

4. Kulturelle funn
Maleriet «Skriket» av Edvard Munch er trolig det mest kjente norske maleriet. Den kan beundres på Nasjonalgalleriet i Oslo så vel som på Munchmuseet i Oslo (E. Munch malte ofte flere versjoner av samme maleri). Den norske kunstscenen omfatter imidlertid mye mer enn E. Munch. En annen Oslo-attraksjon er Vigelandsparken, hvor du finner over 200 skulpturer. Og hvis du vil se en liveopptreden, ta turen til det storslåtte operahuset i Oslo.

Foto av Hans A. Rosbach/Flickr

5. Fjellturer
Gjør som nordmennene: sleng en appelsin, Solo (appelsindrikk) og Kvikklunsj (norsk sjokoladeplate) i en solid ryggsekk og ta en av Norges mange flotte klatreruter. Det viktigste er å huske å la alt være slik du fant det. Noen av landets mest populære klatreruter og utsiktsløyper finnes rundt i fjordene og inkluderer Preikestolen, Trolltunga og Fjellstua.

Hvis det å gå i fjellet er for eventyrlig, kan breklatring bare være perfekt. I Briksdalsbreen kan du bli med på utflukt og klatre gjennom eldgamle naturelementer i konstant bevegelse. Klatring er en fantastisk måte å oppleve norsk natur og bedre forstå den nære tilknytningen nordmenn har til miljøet sitt. Og selvfølgelig beundre den fantastiske utsikten.

Jotunheimen nasjonalpark. Foto Kristoffer Trolle/Flickr

6. Oppdag sjarmen til byen mellom syv fjell
Bergen er den nest største byen i Norge og var en gang landets hovedstad. Bergens nasjonale og kulturelle betydning kan utforskes i hele byen, men det anbefales spesielt å starte med vakre Bryggen. Det er et kompleks av 62 trebygninger som ligger langs den østlige fjorden i sentrum av byen. Bryggen har vært en sentral bydel siden vikingtiden. I dag kan du beundre en rekke fargerike hus der. Noen av disse husene ble bygget på 1300-tallet.

Som det meste av Norge er Bergen omgitt av vakker natur. Ta Fløibanen til Fløyen, en av byens mest populære aktiviteter. Men du kan også gå langs den bratte Stoltzekleiven-stien. Etter å ha nådd toppen kan du hvile og spise en norsk vaffel.

Foto av Juan Antonio Segal/Flickr

7. Nordisk kjøkken
Fra vilt til lam til saltet og tørket fisk har det tradisjonelle norske kjøkkenet vært sterkt preget av landets tøffe miljø. Maten måtte forbli spiselig i flere måneder. Dette er grunnen til at de fleste av landets tradisjonelle matvarer har blitt bevart på kreative og uvanlige måter. Mange av disse klassiske rettene er deilige og en morsom måte å lære om norske tradisjoner på. I tillegg kan du også smake på moderne skandinavisk mat – det nye nordiske kjøkkenet.

Foto av Jan Mark Holzer/Flickr

8. En rik sjøfartshistorie som satte Norge på kartet
Piratseilere eller ganske enkelt bønder som er interessert i navigasjon – de kan kalles på forskjellige måter, men vikingene hadde en enorm innflytelse ikke bare på Skandinavia, men også på hele verden. Vikinghistorien er en vesentlig del av en bredere forståelse av nordmennene og deres opphav. Oslo Vikingskipsmuseum er et flott sted å lære om dem. Kon-Tiki (flåten som ble brukt av den norske arkeologen og forfatteren Tur Hejerdal og hans venner for å krysse en del av Stillehavet fra Peru til Tahiti i 1947) og Fram-museet har fantastiske utstillinger på norske ekspedisjoner.

Foto av Luigi Guarino/Flickr

9. Sjarmerende kystfiskevær
Norske farvann er ikke bare preget av olje, men også av et rikt utvalg av fisk. Det var en nødvendig betingelse for å overleve i mange århundrer. Tradisjonelle fiskevær som Henningsvær og Reine har beholdt sine tradisjoner. Lofotens skjærgård er oversådd med små fiskevær. Folk bor der fortsatt som før. Når du besøker slike landsbyer, prøv å bo i en tradisjonell fiskerhytte, hvor torsken vanligvis tørkes ute.

Foto av Ghislain Mary/Flickr

10. Alt hovedstaden har å tilby
Oslo er en av de raskest voksende hovedstedene i Europa. Her får du et inntrykk av det moderne Norge. Oslos beliggenhet gjør byen helt spesiell: selv om det er den største byen i Norge, er naturen alltid i nærheten. Det er sannsynligvis en av hovedstedene med den reneste og reneste luften i verden.

Foto av Mashhour Halawani/Flickr

11. Når dag blir natt og natt blir dag
Norge kan til tider være litt forvirrende, spesielt hvis du befinner deg utenfor polarsirkelen til rett tid på året, når det er lyst eller mørkt hele dagen. Selv om det kan forstyrre kroppens indre klokke, er dette fenomenet virkelig ekstraordinært. Det er få steder du kan nyte midnattssolen eller endeløse netter så behagelig som i Norge.

Selvfølgelig har Norge et annet uunngåelig fenomen: Nordlyset. Nordkapp og Tromsø er de beste stedene å se nordlyset.

Foto av Stròlic Furlàn/Flickr

Drevet av theculturetrip.com.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

11 ting å gjøre i Norge

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *