Verneområder åpner dørene enda bredere for besøkende

Og 13. mai vil festivalen «SAUgoma ir TAU» finne sted nær den berømte bakken Punia, i den regionale parken Nemunas kilpa, hvor alle vil ha muligheten til ikke bare å ha det hyggelig, men også å oppdage eller å bli kjent med de beskyttede territoriene i Litauen på en ny måte – å delta i den grønne messen, utdanning, spill, smaksprøver. Det hele vil bli kronet av konserten til Marijonas Mikutavičius.

Fra besøkssenteret til naturen

Besøkssentre har utvilsomt blitt inngangsporten til de beskyttede områdene i landet, som mange naturelskere kan besøke etter begynnelsen av den varme årstiden.

«Slike sentre opererer over hele verden – både i Europa og USA – og er en integrert del av beskyttede områder, og hjelper besøkende med å ta informerte valg om hva de vil oppleve og se. De viser hva som er mest verdifullt i det nasjonale eller regional park, hva er beskyttet og hva du bør ta hensyn til Engasjerende og interaktive utstillinger, som gjenspeiler verdiene til hver nasjonal eller regional park, ikke bare lokker lesing, men også til å delta aktivt – spille spill, lytte til fuglenes stemmer, svare på spørsmål, og etter å ha valgt en rute – å reise direkte ut i naturen», – presenterer State Department of Protected Territories Diana Rakauskaitė, representant for Miljødepartementet (VSTT) i Miljødepartementet.

I år vil et nytt besøkssenter bli åpnet i den kuriske spytte nasjonalparken, Juodkrantė, men foreløpig anbefaler spesialister i verneområder å besøke de nyåpnede besøkssentrene i Dubysa Regional Park, Nemunas Loops Regional Park og Žuvintas Biosphere Reserve.

«Besøkssenteret presenterer naturverdiene, det biologiske mangfoldet, landskapets egenart, den immaterielle kulturarven – folk får strukturert og veldig tydelig informasjon, slik at de kan velge ruter etter behov. Dette kan være pedagogiske stier og natur. monumenter, og denne sommeren vil besøkende bli møtt av den nylig restaurerte Old Oak Stelmužė, nye trapper til Parnidis-dynen, Merkinė, Liškiava og Punia-haugene og Vytautas-fjellet i Biršton Oppdaterte utdanningsstier – Einerdalen fra Arlaviškiä, til Kačėnišk haug, Maironio kelias Padubsiu Utstillingen til Birøktermuseet Stripeikiai, som ligger i Aukštaitija nasjonalpark, tiltrekker seg spesiell oppmerksomhet, sier direktør for VSTT-rådmann Rūta Baškytė.

Reisende blir allerede møtt av nye skilt og informasjonstavler i verneområder, veiskilt som markerer grensene til nasjonal- og regionalparker.

Skandinavisk opplevelse av naturskoler – også i Litauen

Ni naturskoler opererer i de beskyttede områdene av landet – i nasjonalparkene Aukštaitija, Dzūkija og Curonian Spit, samt i de regionale parkene Sirvėta, Kaunas mariai, Kurtuvėnai, Varnii og Žagarė, i biosfærereservatet Žuvintas. De er ekstremt populære i Norge, Finland og andre vesteuropeiske land. Barn har mulighet til å tilbringe mer tid i naturen.

«Slike institusjoner hjelper den yngre generasjonen til å bli direkte kjent med levende natur – du kan til og med overnatte der. Skoler er åpne hele året, grupper av skoleelever, studenter og familier kommer stadig hit. Under utdanning og ekskursjoner får ungdommen nærmere naturens hemmeligheter.Slike initiativer er mer nødvendige enn noen gang, fordi på grunn av intensiv bruk av teknologi merkes separasjonen av barn fra naturen. Noen ganger fryktes naturen uten alvorlig grunn – på grunn av flått og mygg blir den en enemy.Spesialister fra naturskoler ødelegger disse mytene ved å introdusere barn til miljøet i beskyttede områder, og forklarer sammenhengen mellom alle plante- og dyrekjeder, sier D. Rakauskaitė.

Erfaringsbasert inkluderende opplæring i naturskoler skjer ved å formidle verdiene til nasjonalparker, introdusere hva som er vernet der og hvorfor det er så viktig. For eksempel i Žuvintas biosfærereservat oppdager barn og unge fugleriket og blir kjent med det beskyttede miljøet ved å oppdage det under oppholdet. Under sommerleirer blir handlingen på naturskolene enda mer intens, så de som ønsker å bestille time bør skynde seg.

Naturfestivalen som en levende opplevelse

13. mai å oppdage og bli kjent med de beskyttede territoriene i Litauen vil være enklere enn noen gang. «SAUgoma og TAU»-festivalen vil bli holdt i nærheten av den berømte bakken Punia, i Nemunas Kilpai regionale park, i distriktet Alytus.

«I løpet av den vil deltakerne bli invitert til messen for nasjonal- og regionale parker, utdanninger, spill, smaksprøver, og mulighetene for kognitiv turisme i verneområder vil bli presentert i detalj. Det vil også være diskusjoner om bærekraftig reise, som Rytas Šalna , Marius Čepulis, Vytaras Radzevičius og andre personligheter vil delta i. Mr. Mikutavičius vil holde konsert, elektroniske blåseklokker vil høres, det vil være en danseteaterforestilling og på en gigantisk skjerm vil det være mulig å observere mulighetene for kognitiv turisme i Litauen. Om kvelden vil det høres en dundrende konsert som oppfordrer oss til ikke å glemme verdiene som respekterer naturen», inviterer Agnė Jasinavičiūtė, direktør for Statens tjeneste for verneområder i Miljødepartementet .

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *