Teslas problemer i Sverige blir bare verre: selv noen av produksjonsleverandørens ansatte deltar i streiken, situasjonen blir lite misunnelsesverdig

Bilmarkedet er i utvikling. Elbiler blir mer og mer populære over hele verden, og dette gjenspeiles i salgsrapporter. En av de mest populære elbilprodusentene er Tesla. Imidlertid står den amerikanske bilprodusenten konstant overfor alle slags problemer.

I Sverige har de Tesla-relaterte arbeidskonfliktene pågått en stund, og nå er det nok en vri som ventes å skape skikkelig hodebry for ledelsen i det amerikanske selskapet. En annen storleverandør har sluttet seg til IF Metall-streiken, nemlig Hydro Extrusions. Dette selskapet er ansvarlig for å levere kritiske komponenter til Model Y.

Rundt 50 arbeidere ved Hydro Extrusions, et datterselskap av det norske aluminium- og energiselskapet Hydro, i Vetland, Sverige, skal ha bestemt seg for å stoppe arbeidet i solidaritet med de streikende. Slike handlinger kan få stor innvirkning på Teslas fabrikk i Tyskland, hvor det norske selskapet leverer aluminiumsprofiler.

Det er også verdt å merke seg at denne saken er den første der en av Teslas leverandører i Sverige har bestemt seg for å støtte arbeiderinitiativet. Situasjonen blir ikke lettere av at ledelsen i Hydro Extrusions ikke deltar i denne konflikten og at de ansatte har bestemt seg for å gå inn i streiken på eget initiativ.

Hovedårsaken til disse uenighetene er Teslas avslag på å signere en tariffavtale med IF Metall, selv om selskapet har vært til stede i Sverige siden 2013. Ifølge representanter for det amerikanske selskapet overholder selskapet alle markedsregler for svensk arbeidskraft, men gjør det. ikke har tenkt å signere en tariffavtale, for her i landet er det ingen fabrikker hvor det produseres elbiler.

Den svenske arbeidsmodellen er sterkt avhengig av fagforeninger – rundt 90 prosent. av arbeiderne er medlemmer av fagforeninger som nyter godt av fordeler i form av fast lønn, forsikring, pensjoner og arbeiderbeskyttelse. En av representantene for IF Metall understreket viktigheten av denne kampen i forhandlingene. Det er riktig at Jonas Bjuhrs, administrerende direktør i Hydro Extrusions, også uttrykte sin bekymring.

Direktøren for selskapet som produserer aluminiumsprofiler til Tesla-elbiler innrømmet at en slik kamp kan få langsiktige konsekvenser for selskapet selv, så vel som for ansatte. Ifølge J. Bjuhr kan Tesla raskt finne alternative leverandører, noe som vil utgjøre en betydelig trussel mot jobbene som skapes i Sverige.

Tesla-sjef Elon Musk kalte hendelsene i Sverige «gale». Det som begynte som en streik av 130 mekanikere som tilhører fagforeningen IF Metall, har nå spredt seg til en bredere bevegelse inkludert havnearbeidere, bilforhandlere og til og med postarbeidere som nekter å jobbe med den amerikanske elbilprodusenten før selskapet er løslatt. signerer tariffavtalen.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *