Nye NAV-regler for utenlandsreise (revidert)

Etter at det i forrige uke ble avslørt at reglene som NAV ved sykdom, amming og arbeidsuførhet har brukt feilaktig, beklaget NAV-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og velferdsminister Anniken Hauglie offentlig d. mandag for at NAV hadde feiltolket EU-lover siden 2012. urettferdig behandlede norske innbyggere som mottar uføretrygd (AAP), sykdom (sykepenger) eller sykepleie (pleiepenger).

Mange har mistet sosiale ytelser på grunn av reiser til EU, blitt tvunget til å returnere pengene de har mottatt eller til og med straffet uten grunn.

NAV sa at ofre for feiltolkede lover vil få erstatning. Myndigheten forsikrer også at de nye reglene vil gjelde umiddelbart for mottakere av syke-, pleie- og uførhetspenger (AAP).

Gjeldende EEC-lover

I henhold til Det europeiske økonomiske fellesskaps trygdelover, som trådte i kraft i Norge i 2012, skal medlemmer av det nasjonale sikkerhetssystemet ha rett til å motta NAV-hjelp selv etter at de har forlatt Norge så lenge de er i EU. Dette er tilfellet dersom mottakeren oppfyller alle kvalifikasjonsvilkårene etter norsk lov.

Med utgangspunkt i denne loven har NAV vært praktisert feil i mange saker. Dette kan ha rammet tusenvis av NAV-brukere. Det ble kunngjort på en pressekonferanse mandag at den nyoppdagede loven vil gjelde umiddelbart for alle som for tiden mottar ytelser.

Dersom du mottar sykepenger (Sykepenger): Statsborgere fra EU og land som tilhører Det europeiske økonomiske fellesskap som reiser til et land som tilhører Det europeiske økonomiske fellesskap, er ikke pålagt å informere NAV, men må sørge for at reisen ikke forstyrrer dine forpliktelser overfor NAV.

For mottakere av uføretrygd (AAP): Personer som ønsker å reise til utlandet bør kontakte NAV før reisen for å være kvalifisert for AAP. Du kan få denne stønaden under oppholdet i utlandet i maksimalt fire uker.

EU/EEC-borgere trenger ikke å be om PPE når de reiser til utlandet. Støttemottakeren skal likevel sørge for at NAV kan følge med på sin situasjon og delta i avtalte aktiviteter. Hvis ferien fortsatt forstyrrer samarbeidet med NAV, får du ikke reisefradraget selv når du er i EU-land.

For mottakere av pleiepenger (Pleiepenger): Denne stønaden gis til de som har omsorg for et sykt barn eller en dødssyk voksen. I dette tilfellet sier loven at du må være i Norge for å få denne ytelsen. Men er du i utlandet med et sykt barn, har du rett til pleiepenger i inntil åtte uker per år.

Innbyggere i EU trenger ikke å oppgi utenlandsreiser, og regelen om åtte uker per år gjelder ikke for dem.

Andre regler

NAV understreker at støttemottaker som ikke ønsker å miste forsørgelsen under reisen må lese nøye gjennom avtalens regler og kjenne til kravene som gjelder for de tre ytelsesgruppene. For eksempel må PVU-mottakere hvis stønadsavtale tilsier visse aktiviteter, gi beskjed til NAV dersom de ikke kan følge planen som avtalt.

De som mottar sykepenger bør huske at dersom reisen tar lengre tid enn planlagt NAV, eller forstyrrer planlagte aktiviteter, kan sykepengene bli suspendert under reisen.

Drevet av dinside.no.

Likte du? Bruk et sekund på å støtte EglėT på Patreon!

Nye NAV-regler for utenlandsreise (revidert)

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *