Hvilke strømpriser kan vi forvente denne vinteren i Sverige?

Økende strømpriser ventes å ramme Sør-Sverige spesielt hardt neste vinter. Ifølge eksperter kan prisene i enkelte regioner være dobbelt så høye som i fjor, men det ser ut til at situasjonen skal være mye bedre i nord.

Vi bør ikke forvente et fall i strømprisene i Sverige den kommende vinteren, snarere tvert imot. Om høsten og vinteren kan strømprisene i Sør-Sverige bli nesten dobbelt så høye som i fjor.

«Det er en god sjanse for at strømprisene vil være høyere enn i vinter, og fra et historisk synspunkt vil de være eksepsjonelt høye,» sa Christian Holtz, strømmarkedsanalytiker til energikonsulentfirmaet Merlin & Metis.

Mange har lagt merke til at strømregningen har blitt en stadig viktigere del av husholdningsbudsjettet de siste månedene, og denne trenden bare øker. Terminprisen (terminpris, dvs. markedets vurdering av forventet fremtidig strømpris) viser i dag at elektrisitet vil være ekstremt dyrt om vinteren, spesielt i Sør-Sverige.

«I løpet av den kommende vinteren vil prisene være svært høye over hele Europa, noe som ikke vil forbigå eller påvirke de nordiske energimarkedene,» bemerker John Sigvardsson, analytiker i selskapet Bixia energihandel.

Ifølge Sigvardssons prognose forventes elektrisitet i det sørlige Götaland å koste 3,5 kroner per kilowattime om høsten og vinteren.

«Fra desember til mars i år var gjennomsnittsprisen per kilowattime 1,40 kroner, så det er omtrent det dobbelte,» påpeker Sigvardsson.

Nord-Sør skillet

Selv om strømprisene stiger i Sør-Sverige, ventes prisene å falle i nord. I den tredje energisonen, som dekker Nord-Gotaland og hele Svealand, forventes prisene å ligge mellom 2,3 og 2,5 kroner per kilowattime høst og vinter. Forskjellene bør være større i distriktene. I Norrlands første og andre energisone ventes prisene å bli langt lavere – rundt 0,8 kroner per kilowattime.

«I Nord-Sverige er det alltid overskudd av produksjon sammenlignet med forbruket på disse stedene – det er lite forbruk her». For øyeblikket er vanntankene enda litt fullere enn vanlig, noe som sikrer sikkerheten, sier Sigvardsson.

Ch. Holtz ser også en risiko for høye priser i Sør-Sverige denne vinteren. Årsaken til dette er høye kull- og gasspriser, som driver opp prisene i Europa, noe som påvirker Sør-Sverige.

Ifølge de to analytikerne kan mange faktorer påvirke strømprisene. Sist, men ikke minst, været og vinden som det vil lage i de delene av landet hvor vindparkene ligger.

«Prisene vi setter nå kan fortsatt øke med 50% eller 100% i det fremtidige markedet. Eller halvert. Det kan være mange variasjoner på dette stedet,» observerer J. Sigvardsson.

Ut fra dagens situasjon ser det imidlertid ut til at stigningen i strømprisene i høst er uunngåelig.

«Uansett hvordan vi ser på tallene, rapporterer mange ikke annet enn eksepsjonelt høye priser.» Spørsmålet er bare hvor høye de blir, sa Holtz.

Drevet av thelocal.se.

Hvilke strømpriser kan vi forvente denne vinteren i Sverige?

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *