hva er M109 haubitsen og hva gjør den så spesiell :: Krig og teknologier :: www.technologijos.lt

M109 er en 155 mm selvgående haubits. NATO-landene har en rekke av dem, mange av dem er lagret og ubrukt. M109 har vært i bruk siden 1963 og den siste modifikasjonen, M109A7, har vært i bruk siden 2013.

M109 er det mest populære indirekte ildartillerisystemet i Vesten. Den brukes av mer enn fire dusin land. Det er en 27,5 tonns pistol vedlikeholdt av et mannskap på 4 personer (kommandør, sjåfør, laster og skytter). Selvfølgelig er de siste modifikasjonene av M109 neppe ment for Ukraina, men Norge og Italia vurderer å fjerne sine lite brukte haubitser fra lagring.

Norge har 42 M109A3GN haubitser. Italia har et stort antall M109L haubitser som allerede er fjernet fra aktiv tjeneste. Det er sant at italienske haubitser er modifisert, men de kan fortsatt tilpasses i Ukraina. Skyteområdet til disse våpnene er 24 km, men prosjektilene strekker seg opp til 30 km.

Selvfølgelig har USA mange M109-haubitser. M109 Paladin, utviklet i 1991, er det mest populære artillerivåpenet av sin type i USAs væpnede styrker. Bare i USA har de rundt 500 enheter på lagrene sine. Paladins største fordel er elektroniske brannkontrollsystemer som sikrer nøyaktighet. Paladinen kan begynne å skyte bare 30 sekunder etter at den har tatt opp posisjon, da det elektroniske brannkontrollsystemet raskt lokaliserer haubitsens posisjon i forhold til målet. Paladin kan skyte Excalibur-prosjektiler som går 40 km. Ideelt sett krever en Paladin et mannskap på 6.

Fordelen med M109 haubitser er mobilitet og nøyaktighet. Ulemper – ganske utdatert ladesystem. Den tyske PzH 2000 eller den slovakiske Zuzana er mye mer automatiserte haubitser. Men slikt artilleri ville være svært nyttig for ukrainerne.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *