Forretningsturisme: turismeboomen og pandemien har endret trendene

Calabria, Italia. Foto av Shutterstock.

i 2022 En studie utarbeidet av Deloitte-eksperter indikerer at selv om selskaper fortsatt bruker halvparten så mye på forretningsreiser som før pandemien, bør situasjonen stabilisere seg neste år og selskaper bør fullt ut gå tilbake til normen for eksisterende reise. Vi ser at bedrifter er mer og mer tilbøyelige til å tilby sine ansatte hybridreiser som kombinerer både kjennskap og faglige interesser. I følge Lilijana Degutytė, representant for Novaturs turistreiseavdeling, har trender innen turistvirksomhet endret seg de siste fem årene.

Trender har endret seg

Deloitte spår at i 2023 vil utgiftene til forretningsreiser fortsette å øke til de når pre-pandemiske reiserater. Ifølge L. Degutytė, en ekspert hos Novaturo, den ledende turoperatøren i de baltiske landene, er forretningsreiser absolutt i ferd med å ta fart, men de gjenfødes i en helt annen form.

«Vi ser at siden 2017 har trendene innen forretningsturisme endret seg mye. Ofte velger lag en europeisk by hvor fritid kan kombineres med å bli kjent. Det pleide å være veldig populært å reise til Roma fordi Italia har noen av det deiligste kjøkkenet i verden, teamene deltok i smaksprøver og tradisjonelle matlagingskurs, for så å bo i en villa eller et hotell. Samarbeidsreiser var også populære – en dag med bekjentskap, to dager med fritid. I dette tilfellet var reisende dro til Athen – disse var veldig populære europeiske byer i helgene, sier L. Degutytė.

I mellomtiden, i 2019, da nivået av turistaktivitet nådde sitt høydepunkt, endret forretningsturismetrender – eksotiske destinasjoner ble populære: Republikken Kapp Verde, Mexico, Tanzania, l Iran: «Det er sant, etter pandemien har denne trenden endret seg , har reisende gjenoppdaget Europa og dets natur. Vi hadde et team som dro til Italia, hvor de beundret Toscanas natur, nøt smaksprøver og hvile. Vi måtte også organisere lagturer i de østerrikske fjellene.»

En representant fra Novaturos turistreiseavdeling bemerker at mens tidligere bedrifter ønsket fritidsreiser, er naturturer nå mer populært. «Det har dukket opp en trend at bedrifter i økende grad henvender seg til naturen: de vil vandre i fjellet, tilbringe tid i naturen, så de drar til Sakartvela, Norge, Montenegro, Italia, Østerrike, på Madeira», bemerker L. Degutytė.

Montenegro. Foto av Shutterstock.

Populariteten til forretningsreiser for turister

I følge en studie utført av Forbes (2020), øker ansattes produktivitet med opptil 40 % når de ikke er knyttet til en enkelt arbeidsplass. Derfor kan en forretningsreise for ansatte være en løsning som øker deres motivasjon, deres engasjement og hjelper bedriften å oppnå bedre resultater.

I tillegg kan forretningsreiser være en verdifull del av en arbeidsgivers image, bidra til å tiltrekke seg nye talenter og vise dem et fleksibelt, motiverende og tilfredsstillende arbeidsmiljø. Forskning viser at det å reise og være i ulike miljøer kan inspirere folk til å tenke mer kreativt.

Ifølge L. Degutytė besøkes forretningsreiser ofte ikke bare av ansatte i selskapet, men også av folk som skaper fellesskap i et annet og mindre formelt miljø. «Ofte deltar ulike grupper som deler en felles lidenskap eller hobby på slike turer. For eksempel dro nylig en gruppe yogier til Sakartvel. Noen ganger reiser danse- eller musikkgrupper sammen. Under reisen ønsker bønder å besøke lokale gårder og bedrifter, delta i innhøstingen, hvor de kan se hele prosessen fra landet,» observerer L. Degutytė.

Samtalepartneren hevder at slike forretningsreiser nylig er relatert til ansattes motivasjon. Teamene gleder seg til å reise et sted og se nye steder hele året: «Det er en stor motivasjon på arbeidsgiversiden: representanter for bedriften rådfører seg med oss, og vi fullfører reiseprogrammet med pedagogiske aktiviteter knyttet til deres direkte arbeid – dette bidrar til å utdype kunnskap om ansatte.»

Italia Madonna di Campiglio.  Foto av Shutterstock.
Italia Madonna di Campiglio. Foto av Shutterstock.

Et imponerende antall reisende

L. Degutytė sier at bedrifter tiltrekker seg selv svært store grupper for slike reiser, og den største som måtte følges til Republikken Kapp Verde hadde opptil 300 personer. Det er også mange utfordringer å forberede seg til en slik reise: fra bestilling av billettene, derfor måtte gruppen deles på ulike avreisedager, til å finne et passende hotell for å ta imot alle reisende samtidig. Det var også en utfordring å organisere utflukter for et så stort antall mennesker, men turistspesialisten er glad for at alt gikk perfekt, og en så stor gruppe ble ledsaget av 2 personer.

«Vi foretok også luksuriøse turer, for eksempel da vi fulgte selskapet til Istanbul, hvor vi bodde i et luksuriøst palass, spiste middag på yachter og så forestillingene til profesjonelle dervisjdansere – det var et imponerende syn siden vi organiserer buss- og flyreiser , grupper på 35-40 personer reiser vanligvis med buss og grupper på 25 eller flere ansatte reiser med fly. Det er sant at vi mottar forespørsler og følger team opp til «ved 100 deltakere, for eksempel om sommeren hadde vi arrangementer på ferger der til og med 140 personer deltok, legger eksperten til.

L. Degutytė merker en trend der bedrifter er mer vågale når de planlegger reiseagendaen. «I år ønsket selskapene mest felles aktiviteter, som gårdsbesøk eller felles aktive aktiviteter, som rafting, fotturer, besøke sjokolademuseer og se produksjonsprosessen. Dette er aktiviteter som samler folk, motiverer og formidler kunnskap. Under forretningsreiser, enheten i teamet blir tydelig,» observerer L. Degutytė.

Madeira.  Foto av Shutterstock.
Madeira. Foto av Shutterstock.

Velg selskaper og emner som interesserer deg – vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *