Det er registrert prisøkning i Norge – Skandinavisk nyhetsportal

Når levekostnadene øker i Norge, er spørsmålet hvordan situasjonen vil utvikle seg og hvilke områder som vil bli mest berørt?

Det er allerede registrert rekordpriser på strøm, bensin og diesel i Norge denne uken. En av årsakene til dette er stigende gass- og oljepriser. Veksten deres ble ansporet av den russiske invasjonen av Ukraina.

Virkningene av krigen vil trolig merkes enda sterkere av folket i Norge i nær fremtid, med invasjonen som påvirker alt fra drivstoff og elektrisitet til prisene på mat og flyreiser.

Energipriser

Strømprisene i deler av Norge toppet 10 kroner per kilowattime denne uken, inkludert avgifter og nettleie. Dessverre for regningsbetalere forventes denne kostnaden bare å øke i fremtiden på grunn av en kombinasjon av nasjonale faktorer og tiltak tatt av Europa og USA.

Selv om Norges energibehov hovedsakelig er basert på vannkraft. sanksjoner mot russisk olje- og gassimport vil fortsette å påvirke strømprisene. Prisen på elektrisitet holder generelt tritt med globale olje- og gasspriser, som er på det høyeste nivået siden den globale finanskrisen i 2008.

Husholdningene trøster seg delvis med regjeringens beslutning om å forlenge søknaden om tilskudd til neste år.

Som varslet av regjeringen vil kompensasjonsplanen, som legger opp til at staten skal dekke 80 % av strømregningen, dersom strømprisen overstiger et visst beløp, forlenges til mars 2023.

Staten vil fortsette å subsidiere 80 prosent. strømregninger, hvis den øyeblikkelige transaksjonsprisen overstiger 70 eri per kilowattime. Spotprisen er prisen på råenergi betalt av børser og energiselskaper.

«Vi ønsker å redusere husholdningenes forbruk når prisene er så store.» Siden det er mye usikkerhet nå, ønsker vi å beskytte folk, sier energi- og oljeminister Terje Aasland.

Kompensasjonsplanen skulle opprinnelig vare til slutten av april, men har blitt forlenget til mars 2023.

Energiminister T. Aasland sa at regjeringen også ser etter langsiktige løsninger for å takle stigende energipriser.

– Vi jobber med å finne langsiktige løsninger som kan redusere prisene i fremtiden, men nå må vi komme tilbake til en slik løsning, sa statsråden.

Dersom prisen faller under 70 er per kilowattime, gjelder ikke lenger kompensasjonsmekanismen. Ifølge finansminister Trygve Slagsvolds Vedums er det vanskelig å spå hvor mye utvidelsen av planen vil koste staten.

Tilskuddsordningen ble innført i desember i fjor. Den første pakken foreslo at regjeringen skulle refundere 55 prosent. strømregninger økte imidlertid erstatningen til 80 % etter å ha mottatt kritikk fra eksperter og opposisjonen.

Matvarer

I februar økte de månedlige matvareprisene med 4,5 %. Dette er den største månedlige økningen i matvareprisene siden 1981, viser data fra Statistisk sentralbyrå.

Prisveksten registrert i februar er ikke et resultat av krigen mot Ukraina. Representanter for denne sektoren sier imidlertid at prisene på grunn av krigen vil stige enda mer i fremtiden.

«Dette er det første signalet om at prisene på matvarer vil øke ytterligere i fremtiden på grunn av krigen og dens virkninger. Inflasjonen er enorm, og derfor vil den bli enda høyere», n» tvil Kjetil Olsen, Nordeas sjeføkonom.

Krigen i Ukraina påvirker matvareprisene på to måter. For det første øker økende drivstoff- og strømpriser kostnadene for produsentene, som overføres til leverandører, butikker og til syvende og sist forbrukere.

For det andre står Russland og Ukraina for en tredjedel av den globale eksporten av hvete og bygg, noe som betyr at råvareprisene også vil stige.

Virkningen av disse faktorene er riktignok usannsynlig å merke umiddelbart. Faktisk justerer supermarkeder ofte prisene sine to ganger i året, i februar og juli.

Brensel

Den raske økningen i prisen på råolje påvirker drivstoffprisene. Bensin- og dieselprisene har allerede nådd og passert 25 kroner per liter, og analytikere sier at de vil stige ytterligere i nær fremtid.

Øystein Foros, professor ved Norges Handelshøyskole som har analysert drivstoffprisene i 20 år, sier: «Bensinprisen bestemmes av oljeprisen. Hvis oljeprisen øker enda mer nå, vil bensinprisen nå 30 kroner per liter.»

Drivstoffpriser kan påvirke ikke bare sjåfører, men også reisende. Faktisk vil økningen i parafinprisene gjøre flybilletter dyrere, og derfor reise.

Prisøkningen kan skyldes at de mest populære flyselskapene som opererer i Norge – Flyr, Norwegian, SAS – ikke har en fastprisavtale på drivstoff, noe som betyr at de betaler prisen dagens marked, som har økt den siste tiden.

Lønn kan øke

En uventet effekt av krigen som kan veie opp for økningen i levekostnadene er en mulig lønnsøkning.

Lønnsforhandlingssesongen har akkurat startet i Norge. Fagforeninger og arbeidsgivere begynner å forhandle om å heve arbeidernes lønn innen et år.

Økende inflasjon betyr at fagforeninger sannsynligvis vil presse på for høyere lønn for å sikre at arbeidernes kjøpekraft ikke synker.

– Jeg ser for meg at lønningene kan gå opp tre til fire prosent, spår Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1.

«Høye priser på elektrisitet, drivstoff og til slutt mat vil øke inflasjonen.» Nå forventes inflasjonen å nå rundt tre prosent, så lønnsøkningen bør være høyere enn inflasjonen», forklarer økonomen.

– Når vi ser tilbake i år, vil vi se at lønnen til de fleste vil ha gått opp litt mer enn utgiftene, til tross for at det ser ganske mørkt ut akkurat nå, la Knudsen til.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Det er registrert prisøkninger i Norge

sfgdfg

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *