Det er kommet nye omstendigheter rundt russeren som er internert på Norges grense til Russland

Flyttingen kommer mens Norge er i økt beredskap etter flere rapporter om mystiske droner som er oppdaget nær offshore olje- og gassplattformer som drives av et stort energiselskap.

Forrige måned var det flere eksplosjoner i Østersjøen på Nord Stream-gassrørledningen, som antas å være sabotasje.

Mannen, identifisert som 50 år gamle Vitaly Rustanov, ble denne uken arrestert ved Sturskug grenseovergang, det eneste transittstedet mellom Norge og Russland.

Dommeren i Vadse-domstolen beordret arrestasjonen av V. Rustanov i to uker, tatt i betraktning politiets anmodning.

«Det er (…) grunner til å tro at tiltalte vil forsøke å rømme (…) dersom han ikke blir varetektsfengslet», dømte dommeren.

Ifølge ham hadde V. Rustanov på seg to russiske pass og et israelsk pass da han ble arrestert mens han forsøkte å komme seg inn i Russland.

Dommerens avgjørelse sier at V. Rustanov innrømmet å fly droner «rundt i landet», men nektet for å ha begått brudd.

Han har vært i Norge siden august. Da han ble arrestert, ble det funnet fire terabyte med bilder og videoer på datamaskinen hans, og denne informasjonen var delvis kryptert.

– Han forklarte at han var i Norge som turist og var på besøk, sier politibetjent Anja Indbjor til dagbladet Verdens Gang.

«Han forklarte at han tok bildene og fløy dronen av personlige grunner, og han sa også at han liker å ta bilder og er fotograf,» la hun til.

Ifølge tjenestemannen bekrefter «det vi har sett så langt hans påstand om at han er turist».

Norge, i likhet med flere andre vestlige land, forbød russiske fysiske og juridiske personer å fly over sitt territorium etter at Kreml invaderte Ukraina i februar.

Brudd på dette forbudet straffes med tre års fengsel.

V. Rustanov fortalte politiet at han ikke var klar over dette forbudet. Ifølge politiet samarbeider den pågrepne med myndighetene.

Mannen hevdet han hadde vært i Norge siden august og hadde kommet for å se sin landsmann live her. Russeren han nevnte ble også avhørt, opplyser politiet.

Som et resultat av Russlands invasjon av Ukraina gikk Moskvas tilgang på energiressurser drastisk ned, Norge fratok Russland statusen som hovedleverandør av naturgass i Vest-Europa.

Etter Nord Stream-rørledningseksplosjonene og droneobservasjoner har Norge skjerpet sikkerheten rundt sin energiinfrastruktur betydelig.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *