Den norske teaterkjendisen Jo Strømgren presenterer en ny danseforestilling i Vilnius

LNDT med litauiske skuespillere, forestillingen «Doors» laget av denne artisten i 2018. vant til og med fire «Golden Stage Crosses». Jo Strømgren (f. 1970) er født i Norge og er en av de mest kjente skandinaviske koreografene. Med sitt arbeid reiser han mye rundt i verden og har skapt forestillinger i 64 land rundt om i verden.

I løpet av den lange perioden med mangefasettert kreativitet har kunstneren vunnet mange priser, inkludert i utlandet: i Sveits, Slovenia, Polen, Italia, Serbia, Cuba, Iran. Han kom først til Litauen i 1998.

«Litauen har vært nær oss siden vårt første besøk for 22 år siden på kinoen «Pergalės», da et kasino ennå ikke var etablert der. Vi har returnert nesten hvert år siden den gang. Jeg har sett landet vokse og publikum har sett meg vokser.

Det er viktig å opprettholde disse langsiktige relasjonene. Å reise til Paris, New York eller London er morsomt og viktig, men jeg ble aldri venner med disse stedene. Litauen er et langt vennskap for meg», sa Jo Strømgren før turneen til showet «Made in Oslo».

Danseforestillingen «Made in Oslo», som fant sted 2. april, vil bli presentert i den nye salen til National Drama Theatre of Litauen, består av tre deler. Disse danseverkene er laget av Oslo Danseensemble, som har vært Norges mest populære dansetropp i over tre tiår.

Paradoksalt nok dukket troppen aldri opp i utlandet. «Da settet stengte i 2018, dukket det opp en interessant tanke: hvordan kan vi forvente at verden skal forstå vårt lands kultur hvis vi holder det hemmelig?» sa skaperne.

Jo Strømgren Kompani tok denne utfordringen, samlet verkene til Jo Strømgren iscenesatt for denne troppen og skapte en tredelt forestilling med energisk koreografi i Oslo. På programmet står Kvart (2007), Ring (2014) og Borte (2015). Hvert stykke tar for seg et distinkt tema som tar sikte på å formidle ulike aspekter av det moderne livet.

«Made in Oslo» er det mest abstrakte dansestykket som er vist i Litauen så langt. Jeg tenkte at med dette programmet ville det være spesielt interessant å presentere vår nye stil for den litauiske offentligheten.

Styrken til forestillingen ligger i assosiasjonene (både i tema og bevegelser). På grunn av skiftende trender er det sjelden man ser energisk samtidsdans i disse dager, og det er også derfor jeg synes programmet er interessant. Hvis publikum liker å se danserne svette, vil de helt sikkert få denne muligheten nå, sa koreografen.

TRIMESTER utforsker en form for dans man sjelden ser på scenen: dansere som danser for hverandre. Her utføres alle bevegelser på et firkantet ullteppe.

Med den franske musikken på 1940-tallet, RINGE koreografien leker med kanskje det eldste symbolet i verden – ringen.

FALMET BORT – det er et lite mirakel om forholdet mellom tristhet og lengsel, om hvordan noe slutter og noe annet begynner, om aggresjonen og fornektelsen man må oppleve på veien til livet.

Danseforestilling «Made in Oslo» for eneste gang – 2. april. – vil bli vist i den nye salen til National Drama Theatre of Litauen. Mer informasjon – www.teatras.lt

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *