Den etterlengtede internasjonale festivalen «Kaunas Blues»

Den første helgen i oktober vil bluesen gi gjenklang i Kaunas! «Gera Muzika Gyvai» presenterer den første organiserte urbane festivalen «Kaunas Blues» og inviterer deg til å bli kjent med tradisjonene og mangfoldet i denne sjangeren. Årets festivalprogram inkluderer konserter av lyse og fremragende bluesartister fra USA, Canada og europeiske land i den legendariske Kaunas idrettshall, en gratis dagsfest på stasjonsområdet og nattlige improvisasjonsøkter.

«GM Gyvai», i nesten tjue års aktivitet, har etablert seg som den eneste i Litauen som regelmessig organiserer verdensmusikk (eng. verdensmusikk), men han begynte sin virksomhet nettopp med blueskonserter i Kaunas.

«Jeg oppdaget bluesen i 2001. Jeg dro for å bo i Chicago: først på turiststeder, deretter i klubber som bare er kjent for lokalbefolkningen – og denne oppdagelsen endret fundamentalt min forståelse av musikken. Jeg så ekte blues med dens tradisjoner og kultur. Snart Jeg begynte å sende de første bandene til Kaunas, hvor min far arrangerte konserter, på den tiden uten internett og sosiale nettverk – alt ble gjort live, fra ord til øre. Ja, i løpet av årene har det dannet seg en krets av bluesmusikkelskere og, Naturligvis er tiden inne for å organisere en bluesfestival – ikke andre steder enn i Kaunas», – delte historien sin, skaperen og lederen av festivalen, Žilvinas Švarplys.

Festivalen retter seg mot alle musikkelskere

Bluesen ble født i det sørlige USA på 1800-tallet. gjennom sammenveving av dype afrikanske musikktradisjoner med afroamerikanske erfaringer og sosiokulturell kontekst, og ble dannet under påvirkning av arbeidssanger, religiøse salmer og folkemelodier. Denne sjangeren ble populær på 1900-tallet i løpet av det andre tiåret, den beriket den primitive akustiske lyden ved å introdusere nye instrumenter og stiler, spesielt elektriske, og la dermed grunnlaget for jazz, rhythm and blues, rock and roll, slik at alle er enige om at bluesen er et av de viktigste bidragene til afroamerikanere til verdens musikalske kultur.

Mens bluesen har beholdt sin essens av emosjonell dybde og historiefortelling, har bluesen diversifisert seg over tid til forskjellige undersjangre med forskjellige musikalske påvirkninger. Dette bekrefter bare bluesens dynamiske natur, ettersom den fortsetter å tilpasse seg moderne musikk og ikke mister sin betydning og relevans.

Et av målene til festivalarrangørene er å presentere mangfoldet i denne sjangeren for publikum. Kaunas Blues-scenen vil presentere blues med elementer av emosjonell soul og leken jazz, energisk blues-rock, eksotisk afro-blues, slik at en hardbark bluesentusiast og en musikkelsker som vil kjenne denne sjangeren full av følelser vil gjøre det . finne passende og behagelig lyd i programmet.

Antoine Gomes. Foto av S. Jensen.

Eksepsjonelle bluesartister på et eksepsjonelt sted

Kombinasjonen av blues, født av lidelse og motgang, og Kaunas idrettshall, som minnes landets vanskelige periode med undertrykkelse, vil skape en unik atmosfære der essensen av musikken til denne sjangeren, beriket med moderne lyder. Arenaen, kalt Kaunas sportsmekka, ble tilpasset kulturarrangementer og konserter etter gjenoppbyggingen, og arrangørenes forbedrede akustiske egenskaper og betydelige investeringer i lydkvalitet vil gjøre at festivalgjestene kan føle kraften fra bluesen i ekkoene. fortiden.

På festivalens første kveld, 6. oktober, på scenen i Kaunas idrettshall vil ved første øyekast dukke opp svært forskjellige utøvere: kanadiske Anthony Gomes – uttrykksfull, energisk, en av de mest populære utøverne av moderne bluesrock, og den mest den kjente kamerunske bluesmannen Roland Tchakounté,Jeg er sensuell, poetisk, bærer på en visjon om en harmonisk verden. Men disse gitaristene, sangerne og låtskriverne deler en fellesnevner: De gir begge et unikt perspektiv og stil til bluessjangeren, og de beviser begge at bluesen ikke kjenner noen grenser.


Anthony Gomes, en ekte gitarvirtuos, elektrifiserer sjelfull blues med uhemmet rockeenergi og gjør det så mesterlig at selv blues-store BB King har positive ord til ham. På scenen til Kaunas Blues vil Anthony presentere sitt siste, allerede 16. soloalbum, «High Voltage Blues», et ekte mesterverk innen rock og bluesfusjon, som debuterte som nummer én på den viktigste «Billboard Blues US Chart» og ble værende der i 22 sammenhengende uker.

Roland Tchakounté, som bor i Frankrike, vil forbedre festivalens programmering med en blanding av hans afrikanske røtter og tradisjonell blues. Syng på ditt morsmål guttebarn dialekt, skiller han seg ut som en original kunstner som krysset kulturelle grenser og skapte en unik lyd. Rolands blues er som den skal være: dyp, subtil, personlig, og derfor rørende hver enkelt lytter.

Roland Tchacounté. Bilde av arrangørene.

Lørdagskveldens forestillinger er allerede annerledes – blues beriket med jazz, soul, rhythm og blues melodier vil bli spilt, som vil bli presentert for besøkende på festivalen av divaen fra Memphis ved navn Toni Green og saksofonmesteren Sax Gordon fra United stater . Disse to artistene har samarbeidet og jobbet med mange lysere innen blues og andre sjangere i løpet av sine lange karrierer, så de avslører perfekt allsidigheten til blues i musikken deres, og fremføringene deres er dynamiske og fargerike.

Tony Green. Bilde av arrangørene.

Toni Green er eieren av en unik og inderlig stemme. Hans musikalske stil kombinerer følsomt og subtilt elementer av blues og soul, og skaper en oppslukende og virkningsfull lyd som gir dyp gjenklang hos publikum. På «Kaunas Blues»-festivalen vil hun presentere fjorårets album «Memphis Made», der hun ikke bare snakker om realitetene i en fartsfylt verden, men også synger om sin kreative reise.

Ikke mindre uttrykksfull enn Tonis stemme, Sax Gordon med sin saksofon – uttrykksfull, sprø, ofte balanserende på kanten av herlig kaos i sine opptredener, har han etablert seg som en talentfull og anerkjent mester for sitt instrument i bluesens verden. Denne musikeren og sangeren vil opptre på «Kaunas Blues»-festivalen med et av de mest elskede italienske bluesbandene, «Luca Giordano Band».


Fridagsdelen er et forsøk på å formidle bluesens ånd

Historien til bluesen er uløselig knyttet til togene som fraktet musikk fra det amerikanske søren til Mississippi-elven, noe som ikke bare gir opphav til sjangerens særegne lyd, men også til kulturen til juke joints som ligger nær jernbanesporene. . Det var der lokalsamfunnet og omreisende afroamerikanere samlet seg etter en hard dag for å slappe av og glemme musikken. I det segregerte sørøst i landet ble disse møte- og kommunikasjonsstedene, ofte små eller lokalisert i private hjem, en slags kultursentre der det ikke fantes sosiale klasser: alle følte seg like og fant fellesskap i musikken.

Det er denne bluesånden som arrangørene vil prøve å gjenskape i barene og pubene på stasjonen, som vil bli en dag Bli med Juke – de skal spille live blues på lørdag, det skal lages mat og alle som ønsker kan bidra til de musikalske improvisasjonene. Konsertprogrammet på dagtid inkluderer ikke bare kjente, nå populære spillesteder, men også steder med en lang historie, som noen ungdommer i Kaunas ikke visste om og andre kanskje allerede har glemt.

Høydepunktet i dagdelen er konserten til Markus K, en nederlandsk artist som har reist verden rundt med en gammel koffert, en looper og en gitar i over 30 år. Den gateglade musikeren, som fremfører både egne komposisjoner og sjangerens klassikere, skaper en bluesy ladning som ikke ofte er mulig i bandet.

Markus K. Foto av arrangørene.

Arrangørene har forberedt aktiviteter for festivalgjengere som kommer fra hovedstaden. I tillegg til Blues-bussen, som tar Vilnius-beboere til Kaunas Sports Palace og tilbake etter å ha bestilt reisebilletter, vil et Blues-tog ankomme på Vilnius – Kaunas-linjen, der levende musikk vil sette stemningen. festival. Og dette er ingen nyhet! Ž. Et initiativ lansert av Švarplis og hans kolleger Juke tog – Dette er konserter som gis live på litauiske stasjoner, depoter og tog som går på vanlige linjer. Siden 2016 har 30 litauiske og utenlandske artister dukket opp på Juke Train-plattformen og 40 videoklipp er blitt filmet.

Ikke gå glipp av muligheten til å bli en del av historien under utvikling og fordyp deg i essensen av blues: ta en pause fra deprimerende realiteter, slapp av i det musikalske rommet – det er som om terapi er i dette øyeblikket for alle, glem bekymringene dine og ha det bra sammen. Følg med, hele festivalprogrammet vil bli annonsert snart.

Bluesen kobler sammen!

Finn mer informasjon her.

Foto av arrangørene, S. Jensen.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *