De første rosene blomstret i VDU botaniske hage

Hvis ekte vår er preget av blomstringen av tulipaner i VDU botaniske hage i Kaunas, kan de første rosene betraktes som et symbol på den sanne begynnelsen av sommeren: her, i den største rosehagen i landet, er det totalt flere enn halvannet tusen arter og varianter av roser dyrkes. Blant dem er en av de mest interessante og langt fra kjente rosene fra gruppen tistelhybrider den første som blomstrer (Engelsk Spinosissima hybrid gruppe), preget ikke bare av bølgende grener dekket med fortryllende fargede blomster, men også av høy frostbestandighet.

Mens hele rosehagen fortsatt samler krefter for en lang og fargerik sommerblomstring, har rosene fra tistelhybridgruppen gledet seg en god uke med rikelig med blomster, som ikke varer lenge – akkurat når noen faller av, har d andre spre.

«Mange av disse unike rosene har vært dyrket i svært lang tid. De er preget av høy kuldebestandighet, de er ikke klebrige, og det er grunnen til at de er populære i Skandinavia. Avhengig av vekstarealet til disse rosene kan de kalle roser «Viking» – fordi de er veldig populære fra Skottland til Norge og Finland, til og med Island. I Finland er roser av denne gruppen ekstremt populære og mange finske varianter har blitt avlet. Men i Litauen, nei. Og jeg kunne» ikke si hvorfor. Det er sant at du kan se ville tistler i grøntområdet her og der, men det er nesten ingen varianter,» forklarer Dr. Arunas Balsevicius.

I mellomtiden er samlingen av disse rosene i den botaniske hagen til VDU ganske stor. Det dyrkes totalt 34 tistelkultivarer, inkludert svært gamle varianter (f.eks. «Double White» (ukjent forfatter, før 1808), «Poppius» (Carl Stenberg, før 1872) og nyere varianter («Paula Vapelle» (Ivan Louette) , 2002) eller «Dresdner Barock» (Hortus, 2008).

Interessant faktum: Disse rosene kalles også skotske roser, da de regnes som den nasjonale planten i Skottland.

For øyeblikket kan besøkende beundre – og nyte aromaene av – blomstrende varianter av tistelroser fra Canada («Seager Wheeler»), Frankrike («Nankin», en variant avlet før 1815), Finland («Linnanmäki»), fra Belgia («» Paula Vapelle»), Island («Katrin Wood»). En lignende, men av en annen type, blomstrer også her. Rosa Ecae den britiske varianten «Golden Chersonese» og den stikkende tistelen (Rosa spinosissima) – Spinosissima hybrid gruppe stamfar til roser. Et interessant eksemplar er Rosa «Ristinummi»: det er en frittstående hybrid av torn og torn, funnet i 1996 i Finland, på Ristinummi stasjon.


Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *