Vil Norge avslutte energikrisen i Europa? Gassprodusenter ønsker å forhandle med EU

Siden Russland begrenset gassstrøm til Europa, Norge har blitt hovedleverandøren av denne råvaren til landene EU. Før krigen, fra salg av olje, gass og elektrisk energi Norge tjente over 50 milliarder dollar i året. Dette er 10 000,- per innbygger. I dag har overskuddet fra Norges energieksport nådd 200 milliarder dollar i året. Likevel leter statsminister Jonas Gahr Støre etter måter å redusere energikostnadene når Russland begrense levering.

Se videoen
PO vil sende inn et utkast til reparasjonen. Nowacka: Hvorfor behandler PiS-regjeringen plutselig Russland bedre enn Tyskland?

Norge vil hjelpe EU i energikrisen

– Vi stenger ingen dører for noen dialog eller kontakt. Det er ikke i Norges interesse at vi får ekstraordinære lønnsøkninger gasspris. Vi er klare til å lytte til bedrifter og se hvilken rolle vi kan spille – sa Støre torsdag, sitert av Reuters.

Det melder Bloombergat EUs energiministre vil prøve å innføre nye mekanismer for å redusere gasspris og energi elektrisitet på et ekstraordinært toppmøte 30. september. Norge, som ikke er medlem av EU, har også blitt bedt om å hjelpe.

Den norske statsministeren møtte torsdag sjefene for landets største olje- og gassprodusenter, som Equinor ASA, Aker BP ASA og Var Energi ASA. Samtaler med gründere skulle forholde seg til langsiktige kontrakter for levering av råvarer til EU. Energiselskapene erklærte seg klare til å signere slike avtaler, men stilte et vilkår. De trenger å kjenne gründerne etter konkursen til mange europeiske energileverandører, forklarer Reuters.

Les mer informasjon om landet og verden på hovedsiden til Gazeta.pl

Gassprodusenter ønsker å forhandle med EU

– Det som opptar bedriftene mest er spørsmålet om langsiktige kontrakter og hvordan de skal forvaltes godt. Spørsmålet blir en av risikostyringssikringene som finnes i markedet, sa energiminister Terje Aasland på samme møte, sitert av Bloomberg.

Equinor (EQNR.OL), en av Norges store gassprodusenter, kalte møtet «nyttig» og ønsket velkommen regjeringens kontakt i diskusjoner om energikrisen i Europa. med i dag priser risikoen for å signere slike kontrakter er imidlertid for stor for de fleste private selskaper. Spesielle prismekanismer for hvert land vil være nødvendig. Norske selskaper må være forberedt på å forhandle dem.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *