Europeiske land anerkjenner den palestinske staten. «Hastende konsultasjoner» i Israel

Norge anerkjenner den palestinske staten

Norges statsminister Jonas Gahr Store sa onsdag at landet hans ville anerkjenne det
palestinsk stat
. – Anerkjennelsen av Palestina er en måte å støtte styrkene som taper terreng i denne langvarige og brutale konflikten – erklærte regjeringssjefen.

Han la til at «den territorielle inndelingen mellom staten Palestina og staten Israel bør baseres på grensene før 4. juni 1967», det vil si før det som kalles seksdagerskrigen, hvor Israel fanget bl.a. andre ting, Golanhøydene, da en del av Syria, samt den jordanske Vestbredden og Øst-Jerusalem.

«En tostatsløsning er i Israels interesse»

Store bekreftet at de allerede hadde informert israelske myndigheter om denne avgjørelsen. «Norge er en venn av Israel og Palestina. Israel er i en vanskelig sikkerhetssituasjon, de har rett til å forsvare seg i samsvar med folkeretten. Samtidig mener vi at en tostatsløsning er i Israels interesse. ,» han sa. sa.

Han husket at den palestinske bevegelsen Hamas, ansvarlig for terrorisme mot Israel, og andre militante grupper er imot opprettelsen av to stater. – Vi ønsker ikke en Hamas-stat, men en palestinsk stat fra de palestinske myndighetene – la han til.

Uttalelser fra Irland og Spania

Norge er ikke det eneste landet som har erklært sin anerkjennelse av den palestinske staten. Også irske og spanske myndigheter har varslet et slikt tiltak. – Irland, Norge og Spania kunngjorde i dag at de anerkjenner en palestinsk stat, og hver av oss vil ta alle nødvendige nasjonale tiltak for å ta denne avgjørelsen. Jeg er sikker på at flere land vil slutte seg til oss for å ta dette viktige skrittet de neste ukene, sa Simon Harris, Irlands statsminister.

Som statsministeren hevdet, støtter anerkjennelse av Palestina en tostatsløsning, israelsk og palestinsk, som er nødvendig for varig fred i regionen.

Europeiske land anerkjenner den palestinske staten. Israel svarer

Israel har allerede reagert på uttalelsene fra europeiske ledere. Den lokale utenriksministeren Israel Katz sa at det hadde blitt holdt «hastekonsultasjoner» med ambassadørene til Irland og Norge.

– Israel vil ikke ignorere det. Jeg har nettopp beordret tilbakelevering av de israelske ambassadørene fra Dublin og Oslo til Israel for hastekonsultasjoner i Jerusalem, sa utenriksministeren.

Kilde: Radio ZET/PAP

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *