Polske prester valfartet på vei til Peter. Olaf i Norge. «Det er vanskelig å møte folk der»

– Da vi kom til Trondheim avslørte en venn at vi var prester. Fruen ble svært overrasket over at tre unge prester kom hit til fots fra Stiklestad. Det var et skikkelig sjokk for henne, sier faren. Paweł Kłys, som sammen med to kolleger – p. Tomasz Liszewski og p. Przemysław Kansym, valfartet på veien til St. Peter. Olaf i Norge.

Piotr Kosiarski: Om Camino de Santiago, den berømte veien til Santiago. Jakub, sikkert alle har hørt. Men de færreste vet at det i Norge – blant de skandinaviske landskapene – er en lite kjent, men like interessant sti av St. Lawrence. Olaf.

Far Paweł Kłys: Om den helliges vei hørte jeg om Olaf fra to kilder. Jeg hørte først om det fra søsteren min, som allerede hadde foretatt flere pilegrimsreiser til Santiago de Compostela og Assisi. Det var hun som fortalte at det er en veldig interessant pilegrimsvei i Norge. Hun lærte det på sin side takket være Lucyna Szomburgs bok «Which way to you, Olaf», den eneste publikasjonen på denne stien, som også er en pilegrimsdagbok.

Hvis du vil se bloggene til pilegrimsreisen på vei til St. Peter. Olaf i Norge, klikk link!

Den andre kilden til kunnskap om den helliges vei. Olaf var min kurskollega – p. Tomasz Liszewski, som slo ham i fjor og ønsket å gjenoppleve den opplevelsen. Han fortalte meg om ideen sin, og sammen med en tredje venn, p. Przemysław Kansy, dro vi.

Fotoarkiv av p. Paweł Klys

St. Patrick Olafs sti – som Camino de Santiago – har mange grener som etter hvert møtes i Trondheim, gravstedet til St. Jakob. Olaf. Noen ruter starter til og med fra Danmark og Sverige.

– Pilegrimsreise til den helliges grav. Olaf begynte veldig tidlig, like etter sin død i 1030, og varte til reformasjonen. Den katolske katedralen gikk deretter over i protestantiske hender, og Saint-Pierre-kulten. Olaf har gått bort, det samme har pilegrimsreisen til graven hans. Først i 1993 kom norske myndigheter til at denne veien kunne fornyes. Det er da veiene som danner den moderne St. Olaf Trail.

Vi valfartet fra Stiklestad, der St. Olaf.

Under pilegrimsreisen ble du inspirert av den helliges skikkelse. Olaf?

– Hver dag feiret vi nattverden og påkalte hans forbønn.

Olaf II Haraldsson er ikke bare en helgen for den katolske kirke, men også skytshelgen for Norge. Han var dens konge i en tid da den fremdeles var delvis hedensk. Den hellige Olav ga sitt liv fordi hans store ønske var kristningen av Norge og dets forening. Så vi kan si at St. Olaf er for nordmenn det Mieszko er for oss. Selv om Olaf II Haraldsson er en helgen i den katolske kirke, har protestantiske brødre som ikke anerkjenner helgener stor respekt og aktelse for ham.

Fotoarkiv av p. Paweł Klys

Pilegrimsvandring i St. Olaf-stien, man møter ikke mange mennesker.

– Riktig. Det er en veldig lite brukt sti og det er vanskelig å møte folk der. Selv om noen valfarter dit, er det så langt unna oss at vi neppe møter det.

Vi møtte bare to kvinner som skulle i motsatt retning: de startet i Trondheim og dro nordover. Under en kort samtale spurte jeg dem om de var katolske. Da de benektet det, spurte jeg dem hvorfor de valfarter. Så en av dem svarte at turen hennes var rent turist. Tidligere hadde hun også «valfartet» til Santiago de Compostela på samme måte. Dette overrasket meg.

Det må imidlertid innrømmes at protestanter er fordomsfrie. Takket være dette fikk pilegrimsvandringen vår en økumenisk dimensjon: En av nettene i Markabygda fant sted i menighetens aula, som ligger like ved kirken, på andre siden av gaten.

Har du innrømmet overfor noen at du er polske prester?

– I fotsporene til St. Olaf, som i tilfellet med Stien til St. Petersburg. James, pilegrimer har pass som de stempler underveis. Da vi kom til Trondheim og leverte passene våre til verifisering, avslørte vennen vår at vi var prester. Fruen ble svært overrasket over at tre unge prester kom hit til fots fra Stiklestad. Det var et virkelig stort sjokk for henne.

Hvordan er St. Trail-infrastrukturen? Olaf?

– Saint-Sentier-infrastruktur Les Olaf er hovedsakelig hytter eller rom som ligger i gårdstun eller i gjestehus. Pilegrimer har vanligvis tilgang til bad, liten kjøkkenkrok og senger som kan benyttes etter avtale. Overnatting på et slikt sted har alltid en bestemt pris, hvor mye avhenger for eksempel av om det inkluderer frokost, sengetøy, seng eller bare gulvet.

Kan du valfarte til Norge på et begrenset budsjett?

– På veien møtte vi en pilegrim, trolig tysker, som reiste mye lenger enn oss og som sov i telt. Forfatteren av den nevnte boken «Which Way to You, Olaf» foretok også en teltpilegrimsreise, som varte i rundt 30 dager. En pilegrimsreise med lavt budsjett er derfor mulig. Imidlertid vet vi at når en mann er sliten etter en dag med reise, drømmer han om å vaske seg og sove.

Norge er dessverre et dyrt land. Du kan selvfølgelig ta med deg uforgjengelig mat fra Polen, men husk at dette er en ekstra belastning og plass i bagasjen.

Fotoarkiv av p. Paweł Klys

Og for en pilegrimsreise er det best å pakke minimalistisk bagasje.

– Definitivt ja. Når vi kom til overnattingsstedet begynte vi å vaske klærne slik at de kunne tørke dagen etter. Norge er et ganske kaldt land. Jada, det var dager da jeg brukte korte ermer og shorts, men tempene var vanligvis ikke høye. Derfor, i tillegg til et ekstra undertøy, en T-skjorte og hurtigtørkende bukser, er det verdt å ta med seg et softshell.

Pilgrimsvandring på St. Olavsstien, du krysser fjell og sumper, du krysser ofte terreng med bratt skråning. Du trenger derfor gode trekkingsko – høye eller lave, men absolutt med en spesiell såle. Du må være forberedt på å møte vanskelig terreng.

Hvor lenge varte pilegrimsreisen din?

– Nøyaktig en uke. Det er nøyaktig 140 kilometer mellom Stiklestad og Trondheim. Dette er imidlertid et anslag, for når du kommer til markøren og det teoretisk sett skulle være natt, viser det seg plutselig at det fortsatt er noen kilometer igjen. Så hvis jeg sier at vi gikk mer enn 160 km, så lyver jeg ikke.

Vi gikk stien tidlig i juni og juli. I Skandinavia er det «hvite netter» og det blir ikke mørkt. Derfor, når vi går på veien på dagtid, kommer vi definitivt til overnattingsstedet på dagtid (ler).

Underveis passerer du et storslått landskap.

– Ja, men den er helt annerledes enn den vi kjenner i Polen. På strekningen fra Stiklestad til Trondheim møtte vi ingen helligdommer i veikanten. Hvis det fantes en kirke, var den oftest evangelisk, uten kors i tårnet. Det var en stige, det var et hjul… men ikke et kors. Jeg savnet det hellige polske rommet – korsene i veikanten, ringingen av bjeller.

Skandinavisk natur er imidlertid virkelig fantastisk. Underveis går du gjennom fantastiske landskap. Du går stort sett i midten av ingensteds. Det er ikke mange butikker og hus. Og de vi så var ryddige og velholdte, plenene ble klippet. Hvert trinn var rent og sterilt.

Fotoarkiv av p. Paweł Klys

Vel fremme i Trondheim ble du skuffet, og rett etterpå en positiv overraskelse.

Når vi ankom St. Olavs katedral – en vakker steinbygning – viste det seg at bak alteret er det bare en symbolsk grav for Norges skytshelgen og det er faktisk ikke kjent hvor han ble gravlagt. Opprinnelig var kroppen hans faktisk i katedralen, i en sølvkiste. Men under krigen ble den flyttet et sted. Heldigvis viste det seg at rett over gaten, i den katolske katedralen, ligger relikviene etter Norges skytshelgen. Faktisk drar han på pilegrimsreise til St. Olaf, som er fysisk til stede i sidealteret til det katolske tempelet. Jeg tror dette er viktig for katolikker. For meg var det en stor glede etter en stor skuffelse. Selvfølgelig vet vi at vi ofrer vår pilegrimsreise til Herren Jesus, mens vi er hellige. Olaf følger oss, vi går til ham for å hylle relikviene hans, og derfor til Gud.

Far Pawel Klys – prest for erkebispedømmet i Łódź.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *