Hvordan gjøre helsetjenester rimelig i disse vanskelige tider

Stadig færre spesialleger på sykehus følger fortsatt konvensjonen. Konvensjonene er prisavtaler mellom departementet, helsekassene og legeforeningene som garanterer at det er begrenset hva pasientene selv må spytte opp til behandling. Samtidig spør stadig flere leger sine pasienter om kosttilskudd. Det kan være annerledes.

Levekostnader og rett til helse

Det er alarmerende at flere og flere leger ber sine pasienter om kosttilskudd. Gjensidige frykter med rette en enda større utsettelse av omsorgen. Vi er midt i den største kjøpekraftskrisen de siste femti årene. Stadig flere biaktive husholdninger og små selvstendig næringsdrivende smuldrer under energiregningen.

Stresset og kulden i uoppvarmede hjem vil også forårsake ytterligere helseproblemer. Hvis helse er en rettighet i Belgia, må helsehjelp også forbli rimelig, mer enn noen gang.

Rimelig behandling er ingen liten utfordring: I Belgia må pasienter gjøre mye mer etter en konsultasjon eller et sykehusbesøk betale fra egen lomme enn i de fleste andre europeiske land. Det er for eksempel nesten dobbelt så mye som i Frankrike.

Hvis helse er en rettighet i Belgia, må helsehjelp også forbli rimelig, mer enn noen gang.

At minister Vandenbroucke (Vooruit) vil ta nye avgjørelser[1] tar for å motvirke dette er mer enn velkommen. Kort sagt, utenfor sykehus er i underkant av tjue prosent av befolkningen nå – langt ut i 2022 – fri for kosttilskudd.

Leger oppfordres også mer til å delta på kongresser. Men pass på: selv vanlige leger kan kreve tilleggsgebyrer hvis du er innlagt på et enkeltrom. Diskusjonen om rimelig omsorg og legeinntekter er mer komplisert enn en enkel konvensjon.

Dette er imidlertid allerede for mye for talspersonene til Kartel og BVAS, to legers fagforeninger. De valgte umiddelbart motangrepet i samme avis. At statsråd Vandenbroucke har innført et forbud mot å kreve tilleggsavgift til pasienter som har krav på økt erstatning er det de kaller å krysse en rød linje.

Å beskytte selv de svakeste mot uventede regninger går for langt for dem. I avisene overdøver de for eksempel det store antallet leger som ser på seg selv som en sosial rolle og som føler ansvar for å gi sine pasienter kvalitet og rimelig pleie.

Rimelig pleie: hva kreves det?

I de siste ukene har for eksempel en diskusjon av de 20Ste århundre senere. Men det vi trenger i stedet: tenke ut av boksen på vilkårene for å sikre tilgjengeligheten til omsorg.

Pasientene er til for å bli tatt vare på, ikke for å øke legenes inntekter eller sykehusbudsjetter.

For å bygge et robust helsesystem må vi ta utgangspunkt i to utgangspunkt. For det første må leger kunne konsentrere seg om yrket sitt, uten å måtte bekymre seg for inntekten eller finansieringen av sykehuset. Dessuten er pasientene til for å bli tatt vare på og ikke for å blåse opp legers inntekter eller sykehusbudsjetter.

Det er nettopp på disse to punktene at vår bekymring i dag kommer til rett tid. Utviklingen av belgisk helsevesen de siste tiårene viser at effektiv medisin og tilgjengelig omsorg ikke går hånd i hånd. Dette er det virkelige problemet med helsevesenet vårt, en langvarig sykdom som kalles: prestatitt.

prestatitt

Det grunnleggende problemet er at helsevesenet vårt er lei av resultatfinansiering. I dag fungerer det at jo flere skanninger som utføres eller jo flere konsultasjoner det er, jo mer tjener leger (og derfor sykehus). Og dette er nødvendig fordi bare 40 % av sykehusbudsjettene kommer direkte fra staten.

For å få betalt alle utgifter må sykehus be legene om å overføre en del av inntekten til sykehuset. Dette presset på legene vil bare øke. For sykehusene stønner også under skyhøye energiregninger.

Prestasjonsmedisin gjør leger til halvregnskapsførere som tjener på at en pasient tar flere tester.

Zorgnet Icuro har beregnet merkostnaden for flamske sykehus i år til en halv milliard euro. Hvis ikke regjeringen griper inn, er det pasientene og legene som skal betale.

Prestasjonsmedisin gjør leger til halvregnskapsførere som tjener på at en pasient tar flere tester. Det gir dem også mindre tid til å holde folk friske. Derfor valgte de å bli leger.

Dette gjøres på bekostning av pasienten, for hvem kvaliteten på omsorgen reduseres. Men også for leger, som i økende grad blir møtt med utbrenthet.

Mot forsvarlig finansiering

Denne sykdommen kan ikke kureres med feberdempende midler og smertestillende midler alene. Ved å overbevise flere leger om å kontrahere og beskytte de mest sårbare pasientene mot kosttilskudd, vil vi ikke løse systemfeilen.

Med PVDA har vi lenge argumentert for fjerning av ytelsessystemet. I stedet for å betale leger per tjeneste, bør de få en fast lønn. Det er en god lønn, som for en høyskoleprofessor, og lønn kan variere avhengig av arbeidsmengde og grad.

Leger trenger for eksempel ikke bekymre seg for å oppnå tilstrekkelig ytelse, men de kan ta tid for pasienten sin, noe som virkelig motiverer dem.

I stedet for å betale leger per tjeneste, bør de få en fast lønn.

Leger skal heller slippe å overføre inntektene sine til sykehuset fordi sykehus er strukturelt finansiert av staten. En ny sykehusfinansieringsmodell er bedre beregnet ut fra antall og kjennetegn på befolkningen som bor rundt sykehuset.

Det ville gjøre ting enklere fordi gebyrene som nå sniker seg inn i sykehusregningene allerede kan være betalt av myndighetene.

Universitetssykehus, hvor dette systemet har vært brukt i lang tid, beviser at forsvarlig finansiering er mulig. Der får legene fast lønn, med full sosial beskyttelse og pensjonsopptjening.

Ved å kurere helsevesenet for prestatitt eliminerer vi grunnårsaken til at pasienter må håndtere høye regninger, uventede tilleggsavgifter eller ulike priser avhengig av legen. Det gjør omsorg tilgjengelig for pasienten, slik at vi kan forhindre at pasienter forsinker behandlingen ytterligere under denne krisen.

Sofie Merckx er allmennlege og president i PVDA-partiet.
Aurélie Decoene jobber i avdelingen for folkemedisinske studier.

Å notere:

[1] Blant annet: allmennleger oppfordres mer til å søke tredjepartsbetaling (pasienten betaler kun 4 euro) og det vil snart ikke lenger være mulig å kreve tilleggsgebyrer utenfor sykehus for pasienter som nyter godt av økt godtgjørelse. Tilskudd på sykehus har ikke lenger lov til å øke siden i sommer og en ny konvolutt oppfordrer leger til stevnet.

Nyhetsbrev

Leter du også etter alternativ informasjon? Så abonner på vårt daglige nyhetsbrev.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *