Ziobro: Kriminaliteten øker betydelig i Skandinavia. Vi sjekker

Justisminister Zbigniew Ziobro sa at i Skandinavia, der «vi har en mild kriminalpolitikk», var det en «gigantisk økning i kriminalitet». En slik økning er imidlertid ikke synlig i kriminalitetsdata i Sverige, Norge og Danmark.

3. desember ble justisminister og riksadvokat Zbigniew Ziobro spurt om endringen i straffeloven, vedtatt dagen før. skilt President Andrzej Duda. Stilt overfor meningene til noen kriminelle som mener at de strengere dommene er for strenge, erklærte Ziobro:

Jeg har også gleden av å jobbe med kriminelle, mange av dem har et helt annet ståsted. I USA har vi en hard kriminalpolitikk, i Skandinavia en myk politikk. I dag opplever kriminaliteten en betydelig økning i Skandinavia. Kort sagt, harde straffer fungerer.

Ziobro ble igjen etter disse ordene publisert av Justisdepartementet på Twitter. Mange kommentatorer påpekte imidlertid at dataene om kriminalitet i skandinaviske land ikke støttet statsrådens kommentarer. «Ministeren bør ikke snakke om flydata»; «Hva snakker du om, mann? Har du sett kriminalitetsstatistikk i andre land? Forstår du dem?»; «Det er lenge siden jeg har lest mer tull»; «Kan jeg få litt statistikk? – skrev Internett-brukere.

Så vi viser hvordan kriminalitetsdata ser ut i tre skandinaviske land: Sverige, Norge og Danmark.

Sverige

Svenske data om antall anmeldte forbrytelser publiserer Svensk National Council for Crime Prevention. Statistikken hans viser ikke en «rask økning i kriminalitet.» Etter 2015 oversteg antallet forbrytelser 1,5 millioner per år, men holdt seg på et tilsvarende nivå de neste 5 årene, og nådde 1,567 millioner i 2020 og falt under 1,5 millioner i 2021. IN første semester I 2022 ble 6 % av forbrytelsene anmeldt. mindre enn samme periode i 2021.

Han sa også 2. desember at kriminaliteten i Sverige ikke har økt de siste årene. intervju med Onet lærer. Jerzy Sarnecki, kriminolog fra Stockholms universitet.

Kriminalitet er vanskelig å måle fordi de som begår lovbrudd er lite villige til å fortelle oss om dem. Samlet sett er kriminaliteten i Sverige omtrent den samme som den har vært de siste 30 årene.

«Tyverier reduseres veldig betydelig, nettkriminalitet og narkotikakriminalitet øker, men ikke mye. Antall registrerte forbrytelser forårsaket av den nye lovgivningen, for eksempel voldtekter, øker også. Men disse tallene endrer seg ikke «på grunn av «faktiske voldtekter « øker, men fordi loven har utvidet definisjonen av voldtekt flere ganger,» forklarte professoren. Sarnecki. «Hvis du ser på nivået på drap, ja, de har økt siden 2012, men de er fortsatt lavere enn for eksempel slutten av 1980-tallet. Antall skytevåpendrap øker – det er et fenomen relativt nytt for Sverige. Den svenske Debatten om kriminalitet koker ned til gangsterdrap, som er et reelt problem. I år ved utgangen av desember vil det være rundt 60, tidligere år var det mellom 14 og 45, la han til. .

Norge

Norske data om antall anmeldte forbrytelser publiserer Generaldirektoratet for politi (tilsvarer det polske politihovedkvarteret). Statistikken viser at, i motsetning til minister Ziobros kommentarer, siden 2012 har antallet forbrytelser gått ned år for år. Nedgangen mellom 2012 og 2021 var 30 prosent.

Professor Jakub M. Godzimirski, antropolog ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) bosatt i Oslo, sa i et intervju med Konkret24 at «generelt sett er det i Norge ingen frykt for økende kriminalitet». – Dette er ikke gjenstand for videre debatt. Dessuten er Norge et relativt trygt land – legger Godzimirski til. – For det første vil jeg ikke forbinde noen endring i kriminalitets- og sikkerhetsnivået med den lempelige norske straffeloven. Det er snarere et resultat av mentaliteten til innbyggerne i Norge og det lokale sosiale systemet – understreker han.

Dette forklarer også hvorfor antallet forbrytelser registrert de siste to årene kan ha gått ned. – Det må tas i betraktning at grensene ble midlertidig stengt i 2020 og 2021 på grunn av pandemien. Dette forhindret operasjon av blant annet organiserte grupper av biltyver i Polen og Litauen, som fra tid til annen blir omtalt i media. Vanligvis når vi snakker om kriminalitet i Norge, pleier vi å snakke om nabolandet Sverige og det økende antallet drap, sier han.

Danmark

Data om antall anmeldte forbrytelser i Danmark er tilgjengelig på sider Danmarks Statistik. De viser at antallet forbrytelser har gått ned år etter år i fire år. I løpet av årene 2012-2017 holdt det seg på et tilsvarende nivå (500 til 530 tusen) og mellom 2017 og 2021 var det en nedgang på 20 prosent.

Drap i skandinaviske land

De to lærerne. Sarnecki, samt prof. Godzimirski snakket om økningen i antall drap i Sverige. En kriminolog bosatt i Stockholm la til at dette nivået fortsatt er lavere enn på 1980-tallet og at gangsterdrap i stor grad er ansvarlig for økningen. Det økende antallet drap i Sverige kan sees i politidata publisert av Eurostat. På den annen side ble det ikke registrert noen økning i drap i de to andre skandinaviske landene.

Oppsummert hevder justisministeren feilaktig at «Skandinavia opplever en gigantisk økning i kriminalitet». Dette er ikke bekreftet av offisielle data fra noen av de tre skandinaviske landene.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *