«VU-eksperter hjelper til med å forstå»: Den norske forfatteren Jonas Fosse, nobelprisvinner

I år mottok den norske forfatteren Jonas Fosse, 64, Nobelprisen i litteratur. I løpet av de siste to tiårene har denne dramatikeren, poeten, essayisten, barneforfatteren og romanforfatteren vunnet nesten alle priser i Norge. Svenska Akademien tildelte ham Nobelprisen «for hans innovative prosa og dramaturgi som gir stemme til det ubeskrivelige». Direktør for Senter for skandinaviske studier, Institutt for baltiske språk og kulturer, Det filologiske fakultet, Vilnius University (VU), Assoc. Ieva Steponavičiūtė-Aleksiejūnienė beskrev prisvinneren som en mester i stillheten, som skjuler navnløse konflikter og følelser.

Evige temaer i skapelsen

«Ja, Jonah Fosse kan kalles stillhetens mester, spesielt hvis vi snakker om skuespillene hans, der navnløse konflikter og følelser er skjult under lakoniske syntaktiske strukturer og repeterende fraser. Ønsket, kjærligheten, sjalusien, frykten, usikkerheten … Alt som gjør oss til mennesker og det som påvirker oss sannsynligvis mest i kunsten, men nettopp når det forblir helt usagt», delte doc ideene sine. I. Steponavičiūtė-Aleksiejūnienė.

I følge henne er universelle temaer som tid, språk og hukommelse relevante i den norske forfatterens arbeid: «Det er også et annet viktig tema: selve skapelsen, smertens transformasjon til kunst, et tema like evig som kunsten selv. I visse tekster av Jonas Fosse, som romanen «Melancholia» (1995), blir kunstneren den sentrale karakteren. Hans siste prosjekt, den syvdelte syklusen «Septology», er konstruert som en hel bevissthetsstrøm av en kunstner som prøver å forstå seg selv, verden og Gud.

Belønnet for talent og originale former

Forsøk på å tilskrive Jonas Fosse en bestemt litterær retning dok. I. Steponavičiūtė-Aleksiejūnienė er skeptisk: «En annen norsk forfatter, Dags Solstad, sammenlignet en gang litteraturkritikere med skurker, som ikke gjør annet enn å prøve å begrense kunstneren innenfor rammen av historielitteratur eller museum. Nobelprisen deles ut for originalitet og eksepsjonelt talent. I saken til Jonas Fosse er det helt berettiget. Selv om det selvfølgelig er forsøk på å sette visse etiketter: minimalistisk, mystisk realistisk. »

Verk av Jonas Fosse, skrevet nynorsk (mindre vanlig brukt, basert på norske dialekter, ett av Norges to offisielle skriftspråk), dekker de mest forskjellige sjangrene, den består av et stort antall skuespill, romaner, diktsamlinger, essays, barnebøker og oversettelser. Selv om denne forfatteren er mer kjent i Litauen og rundt om i verden som dramatiker, vekker prosaen hans mer og mer oppmerksomhet.

Litteraturen ble oversatt av VU-alumner, stykkene ble regissert av O. Koršunovas

Arbeidet til denne forfatteren er også oversatt til litauisk, delvis av VU-alumni: «Jonas Fosses bok «Images of Childhood» (2021), som består av flere korte prosatekster av forfatteren, ble oversatt av Justė Nepaitė, en tidligere student ved Senter for skandinaviske studier, som nå er en erfaren oversetter fra norsk. En annen eks VÅR student Titas Satkūnas oversatte novellen «O tada lai ateina shuo», publisert i «Metuose» i 2014. VU-alumna Alma Ločerytė-Dale, en av de første oversetterne av norsk språk, oversatte romanen «Alesė». Den ble også publisert i magasinet «Metai» i 2013. Regissør Oskars Koršunovas satte opp flere skuespill av Jonas Fosse, men disse oversettelsene ble nok aldri publisert, forklarer VU-lektoren.

Hun håper at Nobelprisen vil oppmuntre til utgivelse av flere verk av denne svært allsidige, interessante og produktive skaperen, og samtidig oppdagelsen av Jonas Fosses spredte litauiske oversettelser.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *