Vivaldi forbyr salg av sigaretter på restauranter

Den føderale regjeringen planlegger å snart forby alle tobakksautomater på kafeer eller restauranter. Supermarkedsautomater får nok et unntak.

Få en pakke sigaretter raskt fra automaten på en kveldskafé? Det er snart en saga blott. I den parlamentariske komiteen for folkehelse samlet de føderale regjeringspartiene seg bak et lovforslag fra helseminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) om å fullstendig forby tobakksautomater på restauranter.

Fordi opposisjonspartiet N-VA ba om en ny lesingventer fortsatt på endelig godkjenning. Men det er bare et spørsmål om tid. Med denne avgjørelsen vil Belgia følge blant annet eksemplet med Nederland, der sigarettautomater har vært forbudt i storkjøkkensektoren siden 1. januar 2022. Storbritannia, Frankrike, Finland, Norge og Ungarn har allerede gått forbi Belgia.

Agecoins omgås for ofte

CD&V-parlamentsmedlem Els Van Hoof, som banet vei i 2016 med et lignende lovforslag, påpeker at forbudet særlig bør gjøre det mindre enkelt for mindreårige å få tilgang til sigaretter. «Siden 2006 må disse tobakksautomatene være utstyrt med en lås via agecoins, en slags token som ikke kan gis til mindreårige. I praksis opplever vi at tokens ofte gjøres tilgjengelig for alle, sier Van Hoof.

Vandenbroucke snakker også om et «hyppig brudd» på aldersmynter og påpeker at salgsautomater forårsaker for mye tilgjengelighet av tobakksprodukter om natten. Lovforslaget viser i dette til uttalelse fra Overordnet helseråd av 2015. Denne presiserte allerede den gang at tobakk og e-sigaretter ikke bare skal selges fritt og tilgjengelig. Helserådet ba da om å begrense utsalgsstedene til tobakksbutikker og kiosker.

Ingen umiddelbar forbud

Bemerkelsesverdig: i motsetning til Van Hoofs opprinnelige lovforslag og oppfatningen fra Superior Health Council, gir Vandenbroucke et unntak for tobakksautomater i supermarkeder. Lovforslaget viser til viktigheten av eksplisitt alderskontroll i kassa. Teksten understreker at dette er «mindre impulsive» kjøp, «spesifikt for den avhengige røykerens vanemønster». Selv i supermarkeder med automatiske kasser vil butikkansatte fortsatt måtte gjennomføre en eksplisitt alderssjekk.

Forbudet trer imidlertid ikke i kraft umiddelbart. «Bransjen trenger tid til å fjerne automatene,» ser det ut til. En endelig tidsplan er ennå ikke fastsatt.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *