Vestlige land anklager Russland for å skade Kachovka-demningen: seismologer registrerer en eksplosjon

Norsk seismologisk institutt sa fredag ​​at de oppdaget eksplosjonen på samme tid og sted som bruddet i Kachovka-demningen i Ukraina.

En rapport fra Norsk Jordskjelvforskningssenter NORSAR, som ikke ga opplysninger om årsaken til eksplosjonen, støtter hypotesen om at vannkraftdammen, som ligger i det russisk-kontrollerte området av ​Ukraina, ikke kollapset på grunn av skader fra måneder med kraftig beskytning.

Etter at Kachovka-demningen kollapset tirsdag, var det en enorm flom. Russland og Ukraina anklager hverandre: Kiev hevder Russland sprengte plantestrukturene fra innsiden, mens Moskva hevder at ukrainerne bombet demningen.

Vestlige land gir også Russland skylden for skadene på demningen.

– Vi er overbevist om at det var en eksplosjon, sier senior offisiell i NORSAR Ben Dando til AFP.

Ifølge forskningssenteret skjedde eksplosjonen ved 02-tiden. 54 minutter. lokal tid i området hvis koordinater tilsvarer koordinatene til Kachovka-demningen.

NORSAR sa at eksplosjonen hadde en styrke på 1 til 2, men de har foreløpig ikke beregnet hvor mange tonn TNT den kan ha krevd.

«Det var ikke en svak eksplosjon,» sa Dando.

Eksplosjonen ble registrert ved Bukovina-stasjonen i Romania, omtrent 620 km fra stedet.

På grunn av kollapsen av demningen ble byer og landsbyer langs bredden av Dnipro oversvømmet, inkludert deler av byen Kherson, og tusenvis av mennesker ble tvunget til å flykte fra hjemmene sine.

J. Borrell: Russland er ansvarlig for ødeleggelsen av Kachovka-demningen

EUs utenrikspolitiske sjef, Josep Borrell, sa fredag ​​at det var all grunn til å tro at Russland var ansvarlig for ødeleggelsen av Kachovka-demningen, som Moskva og Kiev gir hverandre skylden for.

Ødeleggelsen av demningen tirsdag tvang tusenvis til å flykte fra hjemmene sine da vannet strømmet inn i Dnipro-elven, oversvømmet dusinvis av landsbyer og deler av Kherson og økte frykten for en humanitær katastrofe.

«Dammen ble ikke bombet. Den ble ødelagt av eksplosiver plassert der turbinene er. Dette territoriet er kontrollert av Russland,» sa Borrell til spansk offentlig fjernsyn.

Demningen ble ikke bombet. Den ble ødelagt av eksplosiver plassert der turbinene er plassert. Dette territoriet er kontrollert av Russland

«Jeg var ikke der for å finne ut hvem som gjorde dette. Men det er all grunn til å tro at hvis det skjedde i russisk-kontrollert territorium, er det vanskelig å tro at det kunne ha blitt gjort av noen andre.»

«I alle fall er konsekvensene for Ukraina katastrofale fra et humanitært synspunkt på grunn av de fordrevne og fra et miljøsynspunkt, fordi ødeleggelsen (av demningen) vil forårsake en økologisk katastrofe», sa han. legger til.

Minst fem mennesker er døde og 13 er savnet etter flom i Ukraina etter eksplosjonen av Kachovka-demningen, sa innenriksminister Ihor Klymenka fredag ​​på et sosialt nettverk.

Flommen forårsaket av kollapsen av demningen dekker et område på 600 kvadratkilometer, sa den regionale guvernøren torsdag.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *