Varulven i Norge: Alt du trenger å vite

Tror du de gigantiske fjellene og de vidstrakte fjordene i Norge vil beskytte deg mot varulven? Tenk igjen.

Se for deg scenen. Du er på ferie i Norge, puster inn den friske fjelluften og holder deg helhjertet til det nasjonale prinsippet om friluftslivutendørs livsstil.

Varulven i Norge: Alt du trenger å vite 41

Kanskje vandre til Trolltunga eller følge den gamle Kongeveien, omgitt av fantastisk natur og føle deg forynget for hvert steg.

Eller du slår leir i Lofoten eller Jotunheimen nasjonalpark, sittende rundt et bål under stjernene. Kanskje til og med et nordlys danser over hodet. Alt er perfekt. Inntil det ikke lenger er tilfelle.

En plutselig støy kommer for å forstyrre sjelefreden din: en kunstig og skarp rasling av trær som kommer fra den nærliggende skogen eller en døv, tung og frivillig støy.

Du hopper og snur deg rundt bushen. Ser du ingenting, snur du deg og ler litt av deg selv: det er naturen, selvfølgelig er det rare lyder.

Men nå som du tenker på det, er det ingen støy i det hele tatt. Alle naturlydene er borte, og bare den svulmende stillheten gjenstår, noe som gjør til og med den myke knitringen fra leirbålet eller dunket fra fottrinnene dine ubehagelig høyt i sammenligning.

Illustrasjon av en nordisk campingplass.
Varulven i Norge: Alt du trenger å vite 42

Lyden kommer tilbake, nærmere denne gangen, og når du snur deg, ser du noe komme ut av skyggene og krysse landskapet i din retning. Noe stort. Noe raskt.

Nesten instinktivt skynder du deg til en stor steinblokk i nærheten og klatrer over den, og klarer så vidt å få foten utenfor rekkevidde før den når deg. En massiv ulv sprang opp på fjellet, kjevene knakk vilt, blod på sinnet og døden på pusten.

Dette er ingen vanlig ulv. Det er en hamloperTil varulv… en varulv.

Varulv 101

Hvis du spurte noen om å beskrive en varulv, ville de sannsynligvis nevne minst én av disse egenskapene:

  1. Varulver ser ut som vanlige mennesker mesteparten av tiden, men de blir til et enormt ulvlignende monster under fullmåne,
  2. Varulver kan bare bli skadet av sølv (en sølvkule er ofte den mest praktiske løsningen),
  3. Varulver kan gjøre andre mennesker til varulver ved å bite dem.

Selv om alle disse trekkene kommer fra Hollywood fra det tjuende århundre (f.eks. Ulvemannen Og En amerikansk varulv i London), selve varulven har vært en stift i europeisk folklore siden antikkens Hellas, og omtrent som dyrets natur varierer varulvens historie fra land til land.

Ulvemblem på et tre i Norge.
Varulven i Norge: Alt du trenger å vite 43

Varulver er ikke like vanlige i norsk folklore som disse andre skapningene, inkludert troll, nisse og hulder. Heller ikke Norge har hatt en varulvrettssak som Frankrike eller Tyskland.

Tror imidlertid ikke det betyr at det ikke finnes varulver i Norge. De gjemmer seg bedre, det er alt.

Løver, tigre og bjørner (var), herregud!

I norsk folketro er varulven eller «varulv» en type formskifter eller «hamløper». Andre typer formskiftere inkluderer «mannbjørn» (bokstavelig talt menneskebjørn) og, i dansk folklore, «valravn» (de dødes kråke).

Varulvehistorier utgjør en håndfull fortellinger i Norsk Folkeminnearkiv ved Universitetet i Oslo. Den generelle historien er som følger: en mann og kone jobber sammen på markene når mannen (ganske tilfeldig og ikke mistenkelig) forteller kona hva hun skal gjøre hvis hun plutselig møter en massiv ulv eller bjørn, før han forsvinner.

Like etter angriper en massiv ulv/bjørn henne, og kvinnen kjemper tilbake og skader dyret i prosessen. Ektemannen dukker så opp igjen, med et merke hvor kvinnen skadet dyret, noe som bekrefter at det faktisk er ham.

Selvfølgelig er det variasjoner til denne historien. For eksempel, i noen tilfeller gir mannen ikke kona noen advarsel før han forsvinner og angriper henne – noe jeg personlig vil anse som grunn for skilsmisse.

Les mer: Skapningene i norrøn mytologi

Mesteparten av tiden er det ikke forklart hvordan mannen kom til være en varulv. Men ifølge en historie (SIN1168) blir varulver enten forbannet av noen andre eller trollmenn selv.

Illustrasjon av en rød varulv.
Varulven i Norge: Alt du trenger å vite 44

Norske varulver trenger ikke månen for å bli til monstre, men de kan begynne å bli farligere og mer ulveaktige om kvelden.

Selv om de ikke kan kontrollere endringen sin, kan de noen ganger føle når det skjer (og forhåpentligvis la sine stakkars koner få vite om det). Når de forvandler seg, tar de på seg ekte dyrehud. Det er derfor mulig å kurere en varulv ved å finne skinnet og brenne eller stikke den.

Menn er varulver, kvinner er mareritt

I norsk folketro er varulver nesten alltid hanner. Gravide og «fertile» kvinner ser ut til å være mest utsatt for varulveangrep. Norsk folklore har imidlertid en kvinnelig formskifter: hoppen.

Hoppa er et ondsinnet vesen hvis navn kommer fra det norske ordet «mareritt» (mareritt). Hun sitter på brystene til ofrene mens de sover og torturerer dem ved å få dem til å ha vonde drømmer.

Historiene til hoppen ligner veldig på varulvens. Mytene er så sammenvevd at i dansk folketro sies det at en gravid kvinne som glir inn i føllets membran kan føde smertefritt, men barnet hennes vil være en hoppe hvis det er en jente og en ulvegaru hvis det er en gutt .

varulvemytologi

Norrøne sagaer hadde stor innflytelse på varulvefolkloren i Norge. Det er flere eksempler på personer beskrevet som «hamrammar» (lit. sterk form), som kan forvandle seg til noe annet.

Dette er imidlertid mer en magisk kraft enn en forbannelse, ettersom en hamrammr kan forvandle seg til et dyr etter eget ønske.

Sagaene snakker også om «beserkir» (lit. bjørnefrakker – berserker), som er krigere så fokusert på kamp at de forvandles til dyr. Det er her uttrykket «bli berserk» («hamask» på gammelnorsk) kommer fra.

En vill ulv i Norge.
En ulv i Norge.

«ulfhedinn» (bokstavelig talt «ulvekappe») var en type berserker som tok på seg utseendet til en ulv i kamp i stedet for en bjørn.

Å bli berserker var nært knyttet til formskifte. Imidlertid, som Aðalheiður Guðmundsdóttir bemerker, er det en nøkkelforskjell mellom de to:

«Så staten er psykologisk når det gjelder berserken, men fysisk når det gjelder varulver og andre formskiftere.

Det er ikke dermed sagt at linjene ikke er uklare.

Varulver i de norrøne sagaene

En av de mest kjente sagaene med varulver er Egils Saga.
Sagaen begynner på 900-tallet i Sogn, Norge, med Ulf Bjalfason.

Det beskrives som en «hamrammar» Og en «ulfhednar», og mens han ofte er i godt humør om morgenen, blir han stadig mer mutt om kvelden, noe som gir ham navnet «Kveldulf» (bokstavelig talt «aftenulv»).

Ulfs sønn, Grimr, er av samme art. På et tidspunkt spiller husstanden spill og Grimr starter svakt fordi han er gammel. Men etter hvert som kvelden skrider frem, blir han sterkere og villere, helt til han nesten dreper sin egen sønn, Egill, i et anfall av ukontrollerbart raseri. Egill, som har gitt navn til sagaen, arver også disse berserkerkarakteristikkene.

Ingen av disse mennene er eksplisitt beskrevet som varulver, og deres ulveegenskaper kan være beskrivende for deres holdninger eller oppførsel. Det ser imidlertid ut til å være det noen fysisk forandring – i det minste når det gjelder deres styrke.

Varulver i Norge i dag

I Norge har ikke varulver den samme kulturelle innflytelsen som andre eventyrskapninger, som for eksempel troll. Når det er sagt, noen måneder etter utgivelsen av TrollNetflix lanserte nok en norsk fantasyfilm: Vikingulven.

Filmen foregår i Telemark og fokuserer på en tenåringsjente som heter Thale, som begynner å oppføre seg rart etter å ha blitt bitt av et merkelig dyr, og moren hennes, en politibetjent, som etterforsker grusomme dødsfall i byen deres.

Selv om det er en norsk film, har den mange Hollywood-klisjeer om varulver – fra smittsomme biter til sølvkuler. Personlig ville jeg vært mye mer interessert i historier basert på varulvefolklore – spesielt hvis det bidrar til å stimulere interessen for Norges ulvebestand, som minker og nå anses å være kritisk truet.

Et siste ord om villmarkssikkerhet

Går du på tur i den norske naturen (og jeg anbefaler det på det sterkeste), støter du neppe på noen i fare. ekte ulv, enn si en varulv.

Du bør imidlertid ta de nødvendige forholdsregler før du drar. Naturen er rik nok på farer til ikke å trenge eventyr.

Ble du overrasket over noen av varulvehistoriene? Har mannen din noen gang på mystisk vis forlatt deg på et felt øyeblikk før du ble angrepet av en massiv ulv? Skilte du deg umiddelbart etterpå? Gi oss beskjed i kommentarene!

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *