Eurovision Song Contest: Norge ønsker å reformere jurysystemet

Eurovision Song Contest fortsetter også å skape oppsikt uken etter finalen. At Sverige, som vant av juryen, slo publikumsfavoritten Finland, gjør at juryen igjen er i diskusjon.

Siden 2009 er vinneren av Eurovision Song Contest-finalen avgjort på nesten samme måte. 50 % av poengene bestemmes ved fjernavstemning per land, mens de resterende 50 % kommer fra en ekspertjury. Den består av fem såkalte eksperter per land. Dette kan være alt fra folk fra musikkbransjen til tidligere deltakere, musikkjournalister eller radioarbeidere. I år besto for eksempel den belgiske fagjuryen av Alex Callier (Hooverphonic, 2021-deltaker), sanger Sennek (2018-deltaker), Laura Govaerts (MNM), Sam Jaspers (tidligere Ultratop-kompilator) og Lester Williams (DJ, tekstforfatter og produsent) ).

Sverige mot Finland

På grunn av dette systemet skjer det naturlig nok jevnlig at den totale juryen og den totale fjernavstemningen har en annen vinner. I år var imidlertid den forskjellen mye større enn det vi er vant til. Loreen vant juryens stemme for Sverige med 340 poeng og for Finland med 177 poeng. Finland ledet fjernavstemningen med 376 poeng, mot 243 for Sverige.

Til slutt vant Sverige (Loreen møtte Tatovering) så, for Finland (Käärijä met cha cha cha), seerens favoritt. At Loreen vinner Eurovision Song Contest til tross for at publikum tildeler henne ikke mindre enn 133 poeng mindre, er et slag for noen fans. Mange ringer på nett for å skrote det profesjonelle jurysystemet.

Norge

Også for norske Alessandra var det stor forskjell på poengene til juryen og fjernavstemningen. Hun fikk kun 55 poeng fra juryen, bra for en 17. plass. Publikum ga ham imidlertid 216 poeng, bra for tredjeplassen. Med dette avsluttet Norge med dronning av konger endelig på fjerdeplass.

Martin Phillip Fjellanger, grunnlegger av Eurovision Norge, reagerte på disse store forskjellene i etterkant. I dolk han sier juryen har gjort Finland urett. «At juryen boikottet publikumsfavoritten er et problem,» ser det ut til.

«Juryer ikke kompetente»

«Jeg går ikke inn for å avskaffe juryer, siden de er viktige for å balansere stemmer for nabolandene og stemmer for diasporaen. Men jeg tviler på konkurransen fra juryene fordi de har populære sanger som dronning av konger Og cha cha cha ikke verdien. Jeg synes ikke juryer er særlig kompetente, fortsetter han.

«Om en jury på totalt 185 personer har like mye makt som millioner av seere kan diskuteres. Jurysystemet må evalueres, sier Stig Karlsen, leder for den norske delegasjonen for Eurovision.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *