Ukrainske EU-borgere vil få lov til å komme inn i Russland over land bare gjennom «Vientuli»-grensekontrollen.

Fra 16. oktober vil alle ukrainske passinnehavere over 14 år få lov til å reise inn i Russland fra tredjeland kun ved to grenseoverganger – Sheremetyevo lufthavn, som ligger i Moskva, og den minste grensekontrollen på grensen mellom Latvia og Russland – Vientuli .

Kariņš understreker at Russland fortsetter sin taktikk rettet mot å dele EUs medlemsland som grenser til Russland. «Slik handling er dømt til å mislykkes,» lovte politikeren, og understreket at Latvia ville koordinere en felles posisjon med sine EU- og NATO-partnere og handle deretter.

I Europa har Russland en landegrense med Latvia, Estland, Finland, Norge samt Litauen i Kongeriket Ungarn. Til nå var det mulig å komme inn i Russland fra Latvia gjennom syv grensekontroller. Til nå var det også mulig å komme inn til Russland landveien fra Estland gjennom syv grenseoverganger. Du kan reise inn til Russland fra Finland gjennom mer enn ti landgrenseoverganger, mens det kun er ett i Norge.

Det eneste grenseovergangspunktet er det minste i Latvia, og trafikken mellom de to landene er mer intens via andre punkter, for eksempel Terehova, Grebņeva, Zilupi.

En slik beslutning fra Russland betyr at i stedet for de nesten 30 grenseovergangsstedene som så langt er tilgjengelige på EUs ytre grense for å komme inn i Russland, vil bare ett gjenstå, og det meste lite.

Ministerens kontor kunne ikke si om en slik beslutning fra Russland om å opprettholde bare to grenseoverganger også ville bety at ukrainske statsborgere ikke ville få komme inn i Russland via Hviterussland og Ukraina.

Mest sannsynlig er en slik beslutning fra Russland et svar på beslutningen fra flere europeiske land, inkludert Latvia, om å forby innreise til deres territorium av kjøretøy med russiske og hviterussiske skilt.

15. september vedtok finske myndigheter å forby biler med russiske kjennemerker å komme inn i landet, så en bil fra Russland med russiske skilt kan ikke lenger komme inn i EU.

8. september publiserte EU-kommisjonen forklaringer om import og import av varer fra Russland. De spesifiserer at import av personbiler og personlige eiendeler er forbudt. Senere kunngjorde EU-kommisjonen at denne listen var av rådgivende karakter og at EU-landene måtte bestemme individuelt om de skulle innføre forbud.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *