Ukraina. Putin avlegger overraskelsesbesøk til militæroperasjonshovedkvarteret i Ukraina • Ukrainske sivile drept i Kherson

Russland ønsker å gjenopprette hundrevis av våpensystemer de eksporterte til utlandet. Dette skriver det amerikanske økonomiske tidsskriftet Wall Street Journal basert på tre anonyme kilder. Moskva har angivelig bedt flere land, inkludert Egypt, Hviterussland og Pakistan, om å returnere våpen de tidligere har kjøpt fra Russland. Moskva ville dermed forsøke å fylle opp sine våpenlagre, som har gått betydelig ned på grunn av krigen med Ukraina.

I april 2022 reiste en russisk delegasjon til Kairo for å møte den egyptiske presidenten Abdul Fatah al-Sisi, melder avisen. Under møtet ble presidenten bedt om å returnere mer enn hundre russiske angrepshelikoptermotorer til Moskva.

Al-Sissi gikk med på forespørselen og de første 150 motorene vil bli levert neste måned, sa de tre kildene, inkludert en tidligere russisk etterretningsoffiser. Det er uklart hvor mange våpen Egypt vil returnere totalt.

«Forhandlingene var en del av en bredere russisk offensiv rettet mot å vinne støtte fra gamle våpenkjøpere, som i flere tiår har kjøpt russiske fly, missiler og luftvernsystemer,» skrev han. Wall Street Journal.

Hviterussland, Pakistan og Brasil skal også ha mottatt en lignende forespørsel fra Russland. «Moskva har allerede ført flere forhandlinger med disse landene i år med mål om å skaffe motorer for angreps- og transporthelikoptre som de russiske væpnede styrkene mistet ved starten av krigen,» heter det i uttalelsen.

IVOR PRICKETT / NYT – En russisk stridsvogn ødelagt og forlatt på stedet for en strandet pongtong i Bilohorivka.

Det pakistanske utenriksdepartementet nekter for å ha blitt oppsøkt av Moskva. Brasil skal ha nektet å samarbeide, og Hviterussland gikk med på å returnere seks «Mi-26»-motorer.

«Russland har utvidet sin våpenhandel i flere tiår, og nå må det i all hemmelighet kjøpe tilbake det det solgte til sine kunder,» sa en av kildene. «Nå som den ukrainske motoffensiven gradvis avtar, prøver Russland å gjenvinne initiativet på slagmarken. «Men det er fortsatt uklart om de nye forsyningene vil gi Moskva ressursene de trenger for å trappe opp angrepene,» la han til.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *