Norge om krigen på Gazastripen: det er ingen klar politisk idé om hvordan den skal ende

Norges statsminister Jon Gahr Støre uttrykte stor pessimisme om krigen på Gazastripen og sa i et medieintervju at barn på Gazastripen lider ekstremt alvorlig og at det ikke er noen ende i sikte på konflikten.

– Dette er en krig som etter min mening utkjempes etter en veldig sterk militær logikk, men uten en klar politisk idé om hvordan den skal ende, sa JG Støre til TV-kanalen torsdag kveld.

På spørsmål om hva han synes om Israels intensive bombardement av den smale kyststripen, svarte JG Støre: «Vi mener at dette er et brudd på krigens folkerett, som betyr at sivilbefolkningen har rett til beskyttelse».

Ifølge ham er alle brudd på krigens folkerett forkastelige, men det er opp til domstolene å avgjøre om de regnes som krigsforbrytelser.

Det er en krig som jeg mener utkjempes med en veldig sterk militær logikk, men uten en klar politisk idé om hvordan den skal ende.

7. oktober-angrepene fra Hamas er grusomme og uforsvarlige terrorangrep mot sivile, og Israel har rett til å forsvare seg, sa den norske statsministeren.

Men det store spørsmålet er hvordan Israels handlinger på Gazastripen kan sikre statens sikkerhet på lang sikt. «Barna som opplevde dette helvete i Gaza vil ikke kunne akseptere det i fremtiden,» sa han.

Norge har spilt en formidlende rolle i Midtøsten-konflikten tidligere: I 1993 ble Oslo-avtalen undertegnet i Washington etter lange og hemmelige forhandlinger. Slutten på konflikten forble imidlertid et fjernt perspektiv.

Den eneste løsningen er en to-statsløsning, sa JG Støre og la til at det ville være naivt å tro at denne løsningen skulle være rask og enkel.

JG Støre sa at han ikke så noen grunn til å være optimistisk og trodde situasjonen bare ville bli verre.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *