Til tross for ordre om å trekke seg, har demonstrasjoner igjen funnet sted i Iran

Protester ble gjenopptatt i Iran søndag, til tross for en ordre fra revolusjonsgarden om å avslutte den syvende uken med protester utløst av Mahsa Aminis død.

Irans leder for den islamske revolusjonsgarden (IRGC) Hossein Salami advarte demonstranter: «Ikke gå ut i gatene!» Men over natten og søndag samlet studenter seg over hele landet.

Protestene, sentrert på unge kvinner og skolejenter, ble utløst av Aminis død forrige måned etter at hun ble arrestert for angivelig brudd på Shia-republikkens strenge kleskode for kvinner.

Den 22 år gamle iranske kvinnen av kurdisk opprinnelse døde tre dager etter å ha blitt arrestert av det beryktede sedelighetspolitiet 13. september mens hun besøkte Teheran sammen med sin yngre bror.

Søndag skjøt sikkerhetsstyrker og skjøt tåregass mot en forsamling av studenter i den urolige vestlige byen Sanandaj. Videoene viser røykskyer og sang om «Frihet», sa den norske organisasjonen Hengaw.

Sikkerhetsstyrker har kjempet for å begrense protestene, som begynte med at kvinner brant hijab i gatene og ble til en bredere kampanje for å styrte den islamske republikken, grunnlagt i 1979.

Mer enn 160 mennesker har omkommet

Lørdag demonstrerte studenter i Teheran, byer i Kerman i sør og Kermanshah i vest.

Den Oslo-baserte gruppen Iran Human Rights (IHR) sa at protester har funnet sted ved mer enn 50 universiteter og høyskoler.

«For hver person som er drept, følger tusen mennesker!» ropte demonstranter i begravelsen til en av demonstrantene i Arak på lørdag, ifølge opptak lagt ut av den sosiale mediekanalen 1500tasvir.

Meldingen la til at folkemengden deretter ble spredt med tåregass.

Det ble rapportert om demonstrasjoner ved flere universiteter søndag, blant annet i hovedstaden, der folkemengder ropte «Død til diktatoren».

Fredag ​​rapporterte IHR at minst 160 mennesker, inkludert mer enn to dusin barn, hadde blitt drept siden protestene startet.

I følge IHR ble minst 93 andre mennesker drept i separate protester 30. september i den sørøstlige byen Zahedan etter voldtekten av en tenåringsjente av en politimester.

Demonstrasjon av journalister

Søndag signerte mer enn 300 iranske journalister og fotojournalister en uttalelse der de fordømmer myndighetene for å ha «arrestert kolleger og fratatt dem deres borgerrettigheter etter fengslingen».

Den reformistiske dagsavisen Sazandegi rapporterte søndag at «mer enn 20 journalister» fortsatt ble holdt tilbake i hovedstaden Teheran og andre byer.

I en uttalelse publisert av avisen Etemad avfeide Teheran Journalists Association «sikkerhetsmyndighetenes tilnærming» som «ulovlig» og «i strid med pressefriheten».

Fagforeningen siterte en rapport utgitt fredag ​​av sikkerhetstjenestene om den påståtte opprinnelsen til protestbevegelsen, som siterte «innblanding fra det amerikanske regimet i de nylige opptøyene».

En iransk sikkerhetsrapport anklager Vesten for å organisere «treningsleirer» for iranere rettet mot regimeskifte i Teheran.

Rapporten nevner blant annet to kvinnelige journalister, identifisert med initialene, som å ha gjennomgått denne opplæringen og deretter «spilt rollen som primærkilder i utenlandske medier».

Ifølge lokale medier navngir rapporten Sazandegi-journalisten Elaheh Mohammadi og Sharghs daglige fotograf Niloufar Hamedi, som dekket Aminis historie og har vært varetektsfengslet i flere uker.

Protestene har fått internasjonal oppmerksomhet og solidaritetsdemonstrasjoner finner sted i ulike byer rundt om i verden.

I Berlin ble tre menn skadet tidlig søndag da en pro-demokratisk bil ble angrepet utenfor den iranske ambassaden.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *