Broadcast: EM oppfordrer til løsning for å fortsette driften av selskaper opprettet av sanksjonert russisk milliardær

Økonomidepartementet (EM) oppfordrer Utenriksdepartementet og Justisdepartementet til å finne en løsning for videreføring av virksomheten til de sanksjonspliktige selskapene uten å bryte sanksjonene som er pålagt Russland og Hviterussland, melder søndag. TV3 «Ingenting personlig» program.

lukke-annonse

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

Økonomiminister Ilze Indrikson (NA) viser til at det er viktig å vurdere om infrastrukturen til de respektive selskapene er nødvendig for samfunnsøkonomien og kan bevares.

Etter det som ble annonsert i programmet, nevner brevet til EM blant annet at SIA «Ventammoniakk«, hvis virkelige mottaker er den sanksjonerte Dmitrijs Mazepin, har en unik infrastruktur – den største terminalen for eksport og import av flytende ammoniakk i Østersjøen. Dermed er infrastrukturen som er opprettet i Latvia for omlasting og lagring av mineralgjødsel er også viktig utenfor Baltikum.

«Siden en slik infrastruktur allerede er tilgjengelig i Latvia, ville det ikke vært lønnsomt å stoppe «Ventamonjaks»-terminalen», heter det i programmet, med henvisning til det som ble nevnt i brevet. Brevet forklarer også at tilbaketrekking av teknologisk flytende ammoniakk fra terminalen betyr endelig stenging av terminalen, siden lanseringen vil kreve store kapitalinvesteringer og minst ett år.

I brevet står det også at litaueren m.fl Den Europeiske Union Praksisen i (EU) land som Kroatia, Polen og Romania viser at det er mulig å lage et juridisk rammeverk som lar et selskap som er underlagt sanksjoner fortsette å operere uten å bryte sanksjonene.

I brevet angir MS også at det er mulig å lage en «brannmur» for de sanksjonsutsatte virksomhetene, og dermed fjerne innflytelsen fra en sanksjonspliktig person i virksomheten.

«EM mener at «Ventamonia» og [Lietuvas fosfora mēslojuma ražotāja, kuras netiešais īpašnieks ir sankcijām pakļautais Krievijas oligarhs Andrejs Meļņičenko] Samarbeidet med «Lifosa» vil ha åpenbare fordeler, inkludert å redusere underskuddet av mineralgjødsel i de baltiske landene, noe som vil redusere prisene deres i regionen og potensielt også redusere prisene på landbruksprodukter og matvarer. Dette er også i tråd med EUs posisjon om å unngå å ta i bruk tiltak som kan føre til matmangel på verdensbasis», heter det i programmet, med henvisning til det som ble nevnt i brevet fra innenriksdepartementet.

Programmet nevner også at det i brevet til innenriksdepartementet heter at til nå var aktivitetene til de nevnte selskapene i stor grad knyttet til lastleveranser fra Russland, men nå er selskapene klare til å omorientere for eksempel «Lifosa» ønsker å kjøpe ammoniakk som ikke er av russisk opprinnelse – fra Tobago og Trinidad, samt fra USA.

Ministeren forklarte til programmet at ME i brevet ønsket å peke på eksempler fra andre land. «Selvfølgelig, gitt utfordringene også i mineralgjødselindustrien og den forventede neste sesongen, som ennå ikke vil bringe gode nyheter, er det viktig å forstå hva vi skal gjøre, hvordan vi skal gjøre det, hvis vi kan omorganisere med eksisterende infrastruktur,» sa Indrikson.

Ministeren bemerket også at konfiskering av selskapets eiendeler er et av alternativene, men i henhold til det som ble nevnt i programmet, er det ingen omtale av dette i milliardærens forretningsforsvarsbrev.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *