Macron ber Norge bidra til å begrense gassprisene

Norge har blitt den viktigste gassleverandøren til Europa, som det er knyttet til med et omfattende nettverk av rørledninger.

Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordret onsdag Norge, nå Europas største gassleverandør, til å for å styrke sin handlingå kjempe mot økningen i gassprisene forårsaket av krigen i Ukraina. Under et telefonintervju med statsminister Jonas Gahr Støre hilste statssjefen Norges innsats for å øke eksporten og dermed bidra til å redusere europeisk avhengighet av russiske hydrokarboner velkommen, sa Elysee. .

«Han oppfordret Norge til å fortsette og trappe opp sin aksjon for å kjempe mot økningen i energiprisene i Europa», indikerte også det franske presidentskapet. Som et resultat av Moskvas reduksjon i gassforsyningen som gjengjeldelse for europeiske sanksjoner etter den russiske offensiven i Ukraina, har Norge blitt Europas viktigste gassleverandør, som det er knyttet til med et stort nettverk av rørledninger.

Det skandinaviske landet produserer for tiden for full kapasitet. Ifølge offisielle prognoser kan gasseksporten nå et rekordnivå på 122 milliarder m3 i år. Til sammenligning med rundt 150 milliarder m3 gass per år levert av Russland til EU før krigen. Overfor skyhøye priser tar flere europeiske stater, inkludert Italia, til orde for et tak på prisene på gass kjøpt ikke bare fra Russland, men også fra andre produserende land som Norge, et forslag som ble ønsket velkommen av Oslo. De to lederne diskuterte også «hva Norge gjør for å sikre gassforsyningen til norsk sokkel i lys av hendelsene i Østersjøen»sa tjenestene til den norske statsministeren.

SE OGSÅ – Gaz: hva om vi vendte oss til Iran? Georges Malbrunots analyse

Forbedret sikkerhet

Etter forstyrrende droneobservasjoner og den påståtte sabotasjen av Nord Streams gassrørledninger, kunngjorde Norge onsdag en skjerping av sikkerheten rundt olje- og gassanleggene som anses som et potensielt hovedmål. Diskusjonen fokuserte også på avholdelsen i Praha 6. oktober etter det første møtet i Det europeiske politiske fellesskapet(CPE), spesifiserte Elysée.

EPC, initiert i mai av president Emmanuel Macron, tar sikte på å tillate regelmessig mellomstatlig dialog mellom EU-medlemsstatene og land som ønsker eller ikke vil bli med i EU, som Ukraina, Storbritannia, Tyrkia og Norge. Det er ment å møtes på ledernivå en eller to ganger i året. EU forsikrer at det ikke er en alternativ løsning på utvidelsen av blokken.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *