Syv landsbyer i Segovia og deres kamp mot en stor åpen kvartsgruve

Innbyggerne i landsbyene Sepúlveda, Barbolla, Sotillo, Castillejo de Mesleón, Cerezo de Arriba, Cerezo de Abajo og Duruelo er underlagt krigslov. Planer er i gang for å utvide den eksisterende gruven rundt landsbyene. Den nye dagbruddsgruven skulle dekke 4000 hektar og omringe landsbyene. Forargelsen er stor.

Det er det galisiske selskapet Explotación de Rocas Industriales y Minerales (Erimsa), eid av norske Elkem, som retter seg mot den nye gruven i Segovia. Erimsa ba Castilla y León-rådet om tillatelse til å utvinne kvarts i 30 år i et område på størrelse med 2000 fotballbaner.

DE syv landsbyer Sepúlveda, Barbolla, Sotillo, Castillejo de Mesleón, Cerezo de Arriba, Cerezo de Abajo og Duruelo, på hvis territorium gruven er planlagt, har til sammen mindre enn 2000 innbyggere. Området rundt er av stor naturverdi og i stor grad beskyttet av RedNatura2000-nettverket.

DE talsperson fra den sivile plattformen for forsvar av området, Marisa Moro, sa i Segovia at Erimsa bare representerer den vakre siden av historien. Selskapet ville tilsløre den reelle innvirkningen på fauna og flora og på helsen til lokale innbyggere. Kvartsgruvedrift forårsaker ifølge Moro utslipp av silisiumdioksid, et stoff som har det høyeste nivået av kreftfremkallende stoffer siden 2017. Stoffet er ikke umiddelbart skadelig, men det gir mye langvarig lungesykdom.

Dessuten ville gruven gi få arbeidsplasser i selve området. Kun 6 arbeidsplasser ville bli opprettet i tillegg til noen få lastebilsjåførstillinger.

Emrisa forsikrer på sin side at gruvemetoden deres er trygg for miljøet. Hun sier at hun kun graver ut et topplag og legger 92 % av materialet på stedet. Dette vil også bli ledsaget av riktig reparasjonsarbeid. Han venter nå på dommen fra rådet i Castilla og León som skal avgjøre fremtiden til de syv berørte landsbyene.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *