Svindlere prøver å stjele kundedata med falske lotterier, advarer Swedbank

«Swedbankoppfordrer til årvåkenhet ettersom svindlere har blitt aktive og har funnet en ny måte å innhente kundedata på. lokke potensielle ofre i feller med lotteri- eller investeringstilbud.

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Reklame

«Måten lotterisystemet fungerer på er at kunden som registrerer seg for lotteriet oppgir sine kontaktopplysninger – vanligvis et for- og etternavn og et telefonnummer. Svindlere bruker deretter disse opplysningene til å kontakte det potensielle offeret og få utgi seg for å være en bank eller en sikkerhetsvakt som utpresser kunden som om en ondsinnet handling har funnet sted.Under denne samtalen prøver svindlere å vinne kundens tillit og lure tilgangsdataene til nettbanken. Derfor minner vi våre kunder og kunder om andre banker. igjen og igjen – ikke på noen måte oppgi brukernavn og tilgangskoder til nettbanken til alle som ber om det, selv om noen utgir seg for å være bank eller Statspolitiet ansatt, stopp samtalen og ta kontakt med banken din selv,” råder Vadims Frolov, leder for kundeservice i Swedbank.

Tidligere forsøkte svindlere å bruke stjålne data og deretter kontakte personer i ulovlige databaser, men nyere trender viser at svindlere skaffer seg data om ofrene sine fordi ofrene selv legger inn det, og tenker at de deltar for eksempel i et lotteri. På samme måte faller noen kunder fortsatt for falske investeringstilbud, der det loves svimlende fortjeneste.

«Hvis noen lover skyhøy fortjeneste, er det mest sannsynlig svindel. Innen investeringsfeltet jobber alle markedsaktører mer eller mindre under de samme betingelsene. Derfor vil anbefalingen være å alltid sørge for den næringsdrivende som tilbyr investeringstjenester. Det kan gjøres FKTK Hjemmeside. Klassisk sett overtaler disse svindlerne til å installere programmet «AnyDesk», som gjør det mulig å få informasjon, som tilgangsdata til et kort eller en nettbank», avslører Vadims Frolov.

Svindlere har også blitt mer aktive i forsøket på å svindle bedriftens ansatte. I noen tilfeller har selskaper blitt rapportert å ha tapt penger fordi de overførte dem til kontoer spesifisert av svindlere. De klarte å gi de ansatte i selskapene inntrykk av at kontaktopplysningene til samarbeidspartnerne er endret og falske fakturaer er utstedt. Den enkleste måten å sikre at kontoendringen er ekte og ikke initiert av svindlere, er å kontakte samarbeidspartneren via en annen kommunikasjonskanal.

Med tanke på at svindlernes aktiviteter fortsetter, oppfordrer «Swedbank» deg til å kritisere alle typer samtaler eller varsler angående statusen til kontoen din. Spesielt hvis de mottas på russisk. Dersom bankansatte mistenker at kundens data er kommet i hendene på svindlere, vil banken sperre tilgangen til kontoen, nettbank eller betalingskort, i stedet for å ringe kunden.

Banken oppfordrer også publikum til å rapportere mistenkelige annonser i sosiale medier til administrasjonen i sosiale medier, da svindelinnhold ofte kan elimineres ved å «merke» det som mulig svindel. Jo mer slike falske lotteriannonser rapporteres, jo færre vil bli offer for svindlere. Det bør også huskes at handlingene til svindlere endrer seg hele tiden, derfor inviterer «Swedbank» sine kunder til å huske den gylne regelen – data er trygge til de blir avslørt til noen. Men ved den minste tvil oppfordres hver kunde til å kontakte bankens rådgivningssenter umiddelbart.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *