Sverige og Finland bekrefter at de ikke har planer om å bli med i NATO

Etter Russlands president Vladimir Putins beslutning om å starte en invasjon av Ukraina, «har et nytt og mørkt kapittel begynt i Europas historie», sa Sveriges statsminister Magdalena Andesson på en pressekonferanse.

Hun kalte angrepet et «klart brudd på folkeretten», og bemerket at det strider mot den europeiske sikkerhetsordren.

Til tross for diskusjoner om NATO-medlemskap, som nylig har blitt fornyet i Sverige i forbindelse med økende spenninger i Ukraina, varslet lederen for sosialdemokratene at Sverige fortsatt opprettholder posisjonen om ikke å slutte seg til forsvarsalliansen.

«I en slik situasjon er det viktig at Sverige fastholder sin langvarige sikkerhetspolitikk. At vi er forutsigbare og entydige,» sa hun.

«Sverige har vært uten alliansebånd i ekstremt lang tid», la statsministeren til og konkluderte med at det var i Sveriges interesse.

Før dette kunngjorde også den finske regjeringen at den ikke ser for seg noen umiddelbar tilnærming til NATO-medlemskapet.

«Vi har utviklet en sikkerhetspolitikk for å tåle krisetider. Vi vil bruke de midlene vi har til rådighet, inkludert samarbeid med NATO-partnere,» sa den finske utenriksministeren Pekka Haavisto under en pressekonferanse.

«Etter krisen vil vi se hvilke ytterligere handlinger som er nødvendige,» la han til.

Finlands president Sauli Niniste innrømmet at «til tross for tidligere advarsler, var denne morgenen sjokkerende for oss».

I motsetning til Sverige har Finland tatt i bruk den såkalte NATO-opsjonsregelen, som betyr at dersom Finlands sikkerhetssituasjon krever det, «har Finland muligheten til å søke om medlemskap» i NATO NATO, forklarte Finlands statsminister Sanna Marin.

Hun sa at samtalene om Finlands tilslutning til NATO har pågått i noen uker, og at det er forventet at den russiske invasjonen vil intensivere disse samtalene.

– En slik debatt krever imidlertid bred konsensus i parlamentet, sa den finske statsministeren.

NATO-medlem Norge kalte angrepet et alvorlig brudd på folkeretten og sa at det midlertidig vil flytte ambassaden fra Kiev og Lviv vest i landet.

Norges statsminister Júnas Gård Sture sa at angrepet «setter livet til uskyldige mennesker i fare».

Danmark, som også er medlem av NATO, har tilkalt den russiske ambassadøren.

«I dag har forurenset Russlands historie. Danmark fordømmer på det sterkeste Russlands brutale og fullstendig uprovoserte angrep på Ukraina, sa Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *