Norske domstoler delte ut bøter for brudd på nye scooterkjøringsregler

En norsk domstol har ilagt to bøter for bruk av elektriske sparkesykler når promillenivået overstiger den fastsatte grensen: En 40 år gammel kvinne ble bøtelagt med 80.000 kroner, og en mann i femti – 88 tusen. en bot på kroner.

Kvinnen ble tatt i å stjele fra en øde gate i slutten av juni i Stavanger sentrum.

En kvinne som jobbet med menneskelige ressurser hadde 1,4 gram alkohol i blodet, godt over den lovlige grensen på 0,5 gram per liter.

Domstoler i Norge, hvor e-scootere er kategorisert i samme kategori som andre motorvogner, straffer typisk fyllekjørere med bøter på inntil halvannet år av tiltaltes månedslønn.

Retten i Sandnes, sør for Stavanger, tilkjente kvinnen 80.000. bot i et beløp på kroner, selv om beløpet krevd av anklageren er 93 000. crores. Kvinnen ble også dømt til 18 dagers betinget fengsel.

«Retten legger vekt på at tiltalte kjørte i kun noen få minutter og at det på det tidspunktet ikke var andre kjøretøy eller fotgjengere i nærheten», het det i rettens dom.

«Det er ingen bevis for at dette var en farlig situasjon,» la dommeren til, og la merke til at kvinnen hadde erkjent straffskyld og at en elektrisk scooter kunne forårsake mindre skade enn en bil eller en motorsykkel.

Kvinnen vil ikke kunne kjøre bil på 18 måneder, hvoretter hun må ta prøven på nytt.

En mann i 50-årene ble også dømt i Sør-Rogaland tingrett for å ha kjørt scooter i beruset tilstand. Denne hendelsen skjedde to dager etter innføringen av de nye reglene.

Ifølge dommen hadde mannen en halvtime etter kjøringen en promille på 1,3. Han fikk 18 dagers betinget fengsel og 88.000 bøter. en bot på kroner. Mannen mistet også retten til å kjøre i halvannet år. Han sa at han var klar over de nye reglene med bøter for fulle scooterførere, men var ikke klar over at de allerede var på plass.

Riktignok bemerket mannen at situasjonen med å miste førerkortet mens han kjører et kjøretøy som ikke krever førerkort er ganske kontroversiell.

Dersom straffen idømmes en beruset scooterfører som ikke har førerkort, idømmes det en periode hvor vedkommende ikke kan få førerkort.

Reglene for kjøring av scooter ble skjerpet 15. juni. Blant annet ble det innført en streng promillegrense og elektriske scootere ble omklassifisert fra sykler til motorvogner.

Hans F. Marthinussen, professor i juss ved Universitetet i Bergen, anser et slikt regelverk som uhensiktsmessig.

«Det er meningsløst og ufattelig strengt. Straffen passer overhodet ikke med lovbruddet, det er det samme som å hakke hendene av folk for å stjele. Faren ved å kjøre bil i beruset tilstand er uforlignelig større enn å kjøre en e-scooter i beruset tilstand. Transportdepartementet må ta tak i dette problemet,» sa professoren.

Han bemerker at han ikke kjenner til tilfeller der en beruset person som kjører på el-scooter har skadet en annen person dødelig.

– Det er så paradoksalt at folk mister retten til å kjøre bil, men dagen etter kan de kjøre el-scooter igjen. Det viser hvor ubrukelige og lite gjennomtenkte disse reglene er, sier HF Marthinussen.

Drevet av thelocal.no og nrk.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Norske domstoler delte ut bøter for brudd på nye scooterkjøringsregler

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *