Sverige-Norge mandag, premieutdelingsuke…

Mandag starter en uke der Nobelkomiteene i Stockholm og Oslo skal kunngjøre nobelprisvinnere på seks felt. I år nådde verdien av den berømte prisen historiens høyeste nivå, 11 millioner SEK (omtrent 4,41 millioner PLN).

Navnet på denne uken – «Nobel Calling» viser til skikken med å informere vinnerne av dommen på telefon rett før den offentliggjøres. Noen ganger blir forskere, forfattere og menneskerettighetsaktivister som bor i en annen tidssone vekket midt på natten.

Mandag i Stockholm møter vi vinneren(e) av Nobelprisen i medisin, tirsdag i fysikk og onsdag i kjemi.

Nobelpriser på vitenskapelige områder deles vanligvis av forskere som sammen eller parallelt har bidratt til en revolusjonerende oppdagelse eller forbedret en metode eller verktøy som brukes av forskere. Nøkkelkriteriet angitt i testamentet til Nobelpris-grunnleggeren Alfred Nobel er fordel for menneskeheten.

Torsdag offentliggjør sekretæren for Svenska Akademien vinneren av Nobelprisen i litteratur. Fredag ​​vil verdens oppmerksomhet rettes mot Oslo, hvor Den Norske Nobelkomité deler ut Nobels fredspris.

Ifølge Den norske Nobelkomité var det i år 305 nominasjoner for 212 personer og 93 organisasjoner. Det er det laveste antallet rapporter siden 2019. I løpet av rekordåret 2016 ble ikke mindre enn 376 forslag akseptert.

Nominasjoner til Nobels fredspris har vært hemmelige i 50 år, men noen ganger avslører forfatterne deres, inkludert: medlemmer av nasjonale parlamenter, forslagene deres. Dermed vet vi at norske politikere i år rapporterte blant annet: russisk motstander Alexei Navalnyj, norsk NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg, samt klimaaktivistene Greta Thunberg fra Sverige og Vanessa Nakate fra Uganda.

I Polen nominerte senatet, på vegne av 37 senatorer, Great Christmas Charity Orchestra til Nobels fredspris.

I fjor fremhevet mange politikere kandidaturet til den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky.

Førstkommende mandag (9. oktober) blir vinneren av Nobelprisen i økonomi, et felt som ikke er nevnt i Nobeltestamentet, offentliggjort i Stockholm. Av denne grunn kalles laurbæret offisielt Bank of Sweden Prize. Alfred Nobel.

Årets nobelprisvinnere vil bli rikere enn sine forgjengere. Nobelstiftelsen besluttet i september å øke verdien av prisen fra 10 millioner kroner til 11 millioner på grunn av den gode økonomiske situasjonen til fondet som pengene utbetales fra. Uoffisielle årsaker inkluderer en lavere valutakurs på den svenske kronen mot store valutaer og inflasjon.

I anledning «Nobel Calling»-uken åpnet Nobelprismuseet i Stockholm i helgen en tverrsnittsutstilling «Sopp – sopp og kunst og vitenskap». Besøkende kan blant annet: lytte til fragmenter av boken til Olga Tokarczuk, vinner av Nobelprisen i litteratur 2018, om sopp, «Day House, Night House».

Nobelprisseremoniene finner sted 10. desember i Stockholm og Oslo (Nobels fredspris), i anledning årsdagen for Alfred Nobels død. Vinnerne vil også motta en gullmedalje og et kalligrafert diplom.

Fra Stockholm Daniel Zyśk (PAP)

profit/adj/

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *