Stortinget er enige om et «historisk» forsvarsbudsjett

Norges storting har enstemmig vedtatt en plan for å drastisk øke landets forsvarsbudsjett de neste 12 årene, meldte regjeringen tirsdag.

Planen legger opp til en tilleggsbevilgning på 600 milliarder de neste tolv årene. Norsk krone (56,9 milliarder dollar) for å styrke landets hær.

Partene ble også enige om 11 milliarder kroner for å øke forsvarsbudsjettet, så utgiftene vil øke til 611 milliarder. million.

Statsminister Jon Gahr Støre kalte endringene i forsvarsplanen «historiske».

– Dette er et viktig signal til våre allierte og andre om at Norge står sammen om å styrke sine forsvarsstyrker, sa JG Støre og la til at det var første gang alle partier i parlamentet ble enige om en plan for å styrke forsvaret krefter.

Regjeringen foreslo opprinnelig fem nye ubåter i april, men parlamentet la til en annen ubåt og et langtrekkende luftvernsystem.

Norge har som mål rundt 3 prosent for forsvar innen 2036. av bruttonasjonalprodukt (BNP), vil dette overstige NATOs nåværende forsvarsmål med minst 2 prosent. BNP.

Den nye forsvarsplanen forventes vedtatt 11. juni.

Norge, et NATO-medlem, grenser til Russland utenfor polarsirkelen. Dette skandinaviske landet ble skremt av krigen mellom Russland og Ukraina som varte i mer enn to år.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *