Stor storm nærmer seg Nord-Europa: sterk vind og flom forventes

Tjenestemenn i Nord-Europa oppfordret fredag ​​til å være årvåken over regnskyll og sterk vind varslet når en stor storm nærmer seg regionen.

Det er ventet svært sterk vind på den østlige delen av den danske halvøya Jylland og på øyene i Østersjøen. Men de britiske øyer, Sør-Sverige, Nord-Tyskland og deler av Norge er også i veien for stormen, kalt Babet av det britiske metkontoret.

– Det vil sannsynligvis være en historisk begivenhet, sa Hans Peter Wandler, representant for Danmarks Meteorologiske Institutt, til Ekstra Bladet. «Men vi må vente til det er ferdig for å se om det blir en biennale eller en hundre år gammel begivenhet.»

Britiske myndigheter utstedte et «rødt» varsel – det høyeste varslingsnivået – for deler av Skottland torsdag, og spådde ekstremt kraftig regn, alvorlige flom og livstruende forhold i løpet av de neste to dagene. Sist gang en risiko for denne graden ble annonsert i Storbritannia var i 2020.

Deler av Skottland kan gå glipp av månedlig nedbør. Hundrevis av mennesker ble evakuert og noen skoler ble stengt i Skottland torsdag.

Politiet i Sør-Danmark, som forventes å bli hardest rammet, sa at flere deler av lavtliggende veier var oversvømmet og flere trær også er felt.

Politiet i Sør-Danmark advarte om at vannstanden ville fortsette å stige, og det danske meteorologiske instituttet utsteder det høyeste varslingsnivået for svært farlige værforhold. Havnivået forventes å stige opptil 240 cm over normalen i deler av Danmarks indre farvann.

I nabolandet Sverige har meteorologer advart om fare for store flom. Vei- og jernbanetrafikken på de sørlige kystene av det skandinaviske landet kan bli begrenset på grunn av flom. Vannstanden ventes å begynne å falle igjen lørdag morgen, sa svenske meteorologer.

En bro ble stengt nær Bergen, Norges nest største by, meldte Bergens Tidende. Ferger ble kansellert og flyvninger ble forsinket eller kansellert over hele regionen.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *