I Russland er den første journalisten dømt til fengsel for «falske nyheter»

Afanasyev ble den første journalisten som ble dømt i Russland for å ha spredt falske nyheter om krigen i Ukraina. Videre anerkjente Abakan-domstolen at han gjorde det «ved å bruke sin offisielle stilling.»

Aktoratet ba om at journalisten, som nektet straffskyld, ble dømt til seks års fengsel.

Retten forbød også Afanasyev å engasjere seg i medieredigering og publisering i to og et halvt år.

Han ble inkriminert av en artikkel publisert på nettstedet «Noviy Fokus» om nektet av krigere fra spesialpolitienheten i Khakassia (OMON) å delta i krigen mot Ukraina, som ble rettferdiggjort av mangelen på forsyninger og hensynsløse beslutninger fra befal.

Afanasyev ble arrestert 13. april i fjor, ni dager etter at artikkelen dukket opp, og har sittet i varetekt siden den gang.

Afanasyev ble to ganger tildelt Sakharov-prisen for sin modige journalistikk og ble også den første utlendingen som mottok en pris fra den svenske publicistklubben.

Galina Arapova, direktør for Media Rights Defense Center, sa at målet med Afanasyevs rettssak er å tie den siste uavhengige publikasjonen i Khakassia.

Menneskerettighetsorganisasjonen «Memorials», likvidert av russiske myndigheter, anerkjente Afanasyev som en politisk fange.

Kort tid etter gjentatte invasjoner av Ukraina trådte endringer i straffeloven i kraft i Russland, som ga opptil 15 års fengsel for å spre «falske nyheter» og «diskreditere» militæret.

Russiske myndigheter har stemplet som falske nyheter all informasjon som avslører krigsforbrytelser begått i Ukraina, drap på sivile, tapene russerne har lidd og motstanden til det ukrainske folket mot inntrengerne.

I Russland er det til og med forbudt å kalle krigen mot Ukraina en krig eller en invasjon, eller et annet passende navn. Alle medier er tvunget til å bruke eufemismen som ble pålagt av Kreml: «spesiell operasjon».

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *