Hvordan forholder norske grisebønder seg til lange haler?

Tirsdag 20. september arrangerte CoViVa et webinar om «Rollen til kosthold og vann på krøllete hale.» Under webinaret sendte CoViVa direkte med Wout Mutsaers i Norge. Mutsaers har vært i grise- og fôrbransjen i førti år og flyttet til Norge for ti år siden. Også her fortsetter han yrket og veileder norske griseoppdrettere. Under webinaret forklarer han hvordan svineoppdrett i Norge er og hvordan lange haler håndteres.

Lover og regler i Norge

Norge tilhører ikke EU, men nordmenn forholder seg til lover og regler som EU bruker for svineoppdrett. Norge la til noen flere regler, sier Mutsaers. For eksempel kreves det lange haler, grisunger kan avvennes etter 32 dager, bur skal alltid ha sengetøy på gulvet, og purkebønder må bruke gratis grisekasser.

Selv om Norge er et demokratisk land, bestemmer staten alt, forklarer Mutsaers. De bestemmer for eksempel størrelsen på grisefarmer, prisen på smågriser og prisen på korn. Staten har allerede satt alle disse prisene frem til i hvert fall midten av januar 2024. Det betyr at svinebønder har en stabil inntektsmodell.

Grisebønder kan ikke ha mer enn hundre purker eller 2100 slaktegris. «Men du kan leve her i Norge med hundre purker. De fleste griseoppdrettere ansetter til og med ansatte», presiserer svinekjøttspesialisten. Nesten alle norske purkebønder bruker TN70-purka.

Ingen ekstra sink eller kobber i matvarer

Norsk svinehold tilfører ikke ekstra sink eller kobber til fôret. «Alt er lavt i sink og kobber, selv ved avvenning,» sier Mutsaers. Han bruker alltid femti prosent bygg i sammensetningen av kostholdet sitt, helst til og med 70 prosent. Det er for god tarmhelse.

Friske griser

Ifølge Mutsaers, takket være bruken av bygg i fôret og sengetøyet på gulvet, lukter ikke grisene vondt, de er også vakkert rosa og har sunne tarmer. PIA er noe de vanligvis ikke vet om her i Norge. «Med en coli-vaksinasjon og en lokalisert sykdomsvaksinasjon, det er det når det gjelder vaksinasjoner.»

Kilde: skjermbilde fra CoViVa-webinaret

«Takket være deres meget gode helse veier kullene i fødestallen i gjennomsnitt rundt fire kilo per dag. I Norge veier slaktegris mer enn 1100 gram per dag. Antibiotikabruken er ubetydelig. Mutsaers forteller også at grisekasser er veldig populære i Norge. Rundt 70 prosent av grisebøndene i Norge fôrer purkene og smågrisene sine med flytende fôr i grisebinger.

Distraksjonsmateriale

De gir selvfølgelig også tilstrekkelig distraksjonsmateriale til grisene i Norge, som aviser, våt sagflis eller våt ensilasje. Griser elsker å grave der inne med nesen. Men selv da kan det skje at de begynner å bite hverandre i halen. Rundt fire prosent ble bitt på gaten sin, før eller siden, sier Mutsaers.

For helt å hindre halebiting bruker Norge et spesielt system der en kjetting hengende i taket kan bevege seg frem og tilbake. Griser oppdras i grupper på 50 til 70 griser, med fôringsplass tilgjengelig for seks til syv griser. Mutsaers sier: «Med dette systemet er halebitingen garantert 0 %.»

Wout avslutter historien under livestreamen med «ikke mate søppel, hvile, regelmessighet, renslighet og rutine, dette er reglene.» Du må sørge for at grisene har noe å gjøre.

Tekst: Danique Sollie-Elverding

Bilde: skjermbilde fra CoViVa og Ruben Lijzenga webinaret

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *