Sonarsøk dreper vågehval i Norge

I forrige uke bekreftet Forsvarets forskningsinstitutt døden til en vågehval som ble holdt fanget for hørselsprøver under sonarforskning for olje- og gassindustrien. Det uheldige dyret ble sittende fast og druknet. Det sterkt kritiserte prosjektet ble derfor suspendert.

Sonarsøk dreper vågehval i Norge | Foto: offentlig eiendom

Det kontroversielle forskningsprosjektet i Norge som testet hørselen av vågehval under sonaraktivitet er midlertidig stanset. Teststedet ble angivelig alvorlig skadet av sterk vind og tidevann natt til 3. juni. Som en del av forskningen ble vågehval fanget her, i et inngjerdet område av Lofoten. Ved inspeksjon oppdaget forskerne at en av de fangede vågehvalene hadde viklet seg inn i et av sperrenettene og hadde druknet. Aktivister og forskere kritiserte eksperimentet sterkt og kalte det «grusomt og unødvendig.»

Vågehval

Flerårsstudien – finansiert av Forsvarets forskningsinstitutt, den amerikanske marinen og andre amerikanske offentlige etater, samt energisektoren – har vært kontroversiell siden lanseringen i 2021. I løpet av det første året ble en vågehval holdt fanget. . i et nett i åtte timer før de slippes ut. rømte uten å overvåke dyrets tilstand. I en e-postmelding fra Kate O’Connell, marine dyrelivskonsulent for Dyreverninstituttet (AWI), adressert til The Animal Reader, ser det ut til at det har vært en opphopning av triste hendelser:

«I fjor måtte en ensom fanget vågehval slippes ut fordi den var ekstremt stresset og kastet opp.»

For å gjennomføre disse testene ble unge vill migrerende vågehval fanget som blokkerte en passasje mellom øyene i Nord-Norge. Dyrene ble holdt fanget i et slags vannbur utstyrt med nett. O’Connell:

«Å plassere garn nesten en kilometer lange i et område som er kjent for å være besøkt av hvaler i uker i strekk, garanterte at en hval ville bli viklet inn.»

Olje- og gassindustrien

Målet med prosjektet var å samle inn data for å bestemme mengden støy mennesker kan sende ut i havet, ved å bruke såkalte «evoked potentials» (EP)-tester. Forskere måler elektriske signaler i hjernen til vågehval. Dataene som ble innhentet ble undersøkt og knyttet til stimulering. For å gjennomføre disse testene ble det plassert elektroder på hvalen. Hjernebølger ble målt i så mye som seks timer for å fastslå hvordan dyret reagerer på aktive sonarer fra skip og støy fra bærekraftig energisektoren og seismisk leting forårsaket av olje- og gassindustrien. Antagelig ble det også tatt blodprøver for å se etter markører for stress.

Vågehval
Vågehval | Foto: Wikimedia Commons

Ubrukelig opplevelse

Prosjektet har fått kritikk fra dyrerettighetsaktivister og forskere som sier eksperimentet er farlig. I 2021 skrev femti internasjonale forskere og veterinærer et brev til den norske regjeringen. De gjorde dette for å protestere mot eksperimentene. AWI sier at Norge – en hvalfangstnasjon – sannsynligvis ble valgt med vilje som forskningssted. Målet er USAs sikkerhetstiltak Lov om beskyttelse av sjøpattedyr hvem kunne ha forbudt et så invasivt, farlig og tvilsomt prosjekt. I følge O’Connell:

«Dette eksperimentet var dømt til ulykker fra starten av. Og dette er et åpenbart misbruk av amerikanske skattebetalers dollar.»

Til syvende og sist samlet forskerne ingen data på tre år. Flere hvaler ble også utsatt for stress og en hval døde. Dette er grunnen til at AWI og partnerne oppfordrer amerikanske og norske myndigheter til definitivt å forlate dette prosjektet.

Kilder:

©AnimalsToday.nlJessica Slotman

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *