FN-etterforskere: Visse kommentarer i russiske medier kan utgjøre oppfordring til folkemord

FN-eksperter som etterforsker menneskerettighetsbrudd i Ukraina mens Moskva fortsetter sin fullskala invasjon advarte mandag om at noe russisk mediaretorikk kan utgjøre oppfordring til folkemord.

I en tale for FNs menneskerettighetsråd uttrykte Eriks Mose, leder av etterforskningsteamet, bekymring over påstander om folkemord i Ukraina og advarte om at «en del retorikk spredt av russiske statlige medier og andre medier kan betraktes som oppfordring til folkemord.

«For eksempel kan noen kommentarer spredt i den russiske staten og andre medier betraktes som oppfordringer til folkemord,» sa Mose.

Han sa at gruppen hans fortsetter å forske på disse spørsmålene.

En norsk dommer leder en undersøkelseskommisjon på tre personer nedsatt av rådet for å etterforske overgrep siden Russland invaderte nabolandet i februar i fjor.

I sin første fullstendige rapport utgitt i mars sa gruppen at den fant at russiske myndigheter hadde begått en rekke krigsforbrytelser.

På det tidspunktet sa Mose at kommisjonen var klar over påstander om folkemord, inkludert tvangsoverføring av ukrainske barn til russisk-kontrollerte territorier, og lovet en etterforskning.

I en oppdatert statusrapport mandag sa han at kommisjonen «fortsetter å undersøke individuelle situasjoner knyttet til den påståtte overføringen av enslige mindreårige til den russiske føderasjonen av russiske myndigheter.»

Forskerne «beklager mangelen på klarhet og åpenhet angående antall, omstendigheter og kategorier av barn som har blitt fordrevet,» sa han.

Kommisjonen gjentar sin dype bekymring over omfanget og alvorlighetsgraden av krenkelsene begått av de russiske væpnede styrkene i Ukraina og de tilsvarende forbrytelsene.

«Kommisjonen mener at utilstrekkelig kunnskap om det nøyaktige antallet barn som overføres og omstendighetene kan hemme den raske returprosessen,» la E. Mose til.

Tortur

Marsrapporten fant at Moskva hadde begått en rekke andre krigsforbrytelser, inkludert store angrep på sivile og infrastruktur, drap, tortur, voldtekt og andre former for seksuell vold.

Mose sa mandag at kommisjonen, som har besøkt Ukraina mer enn ti ganger, nå gjennomfører en mer detaljert etterforskning som «også kan avsløre om tortur og angrep på energiinfrastruktur utgjør forbrytelser mot menneskeheten».

Blant annet sa han at teamet undersøkte hvorfor den nye Kachovka-demningen kollapset 6. juni i russisk-kontrollert territorium.

Kommisjonen «samlet også ytterligere bevis som viser at russiske væpnede styrker brukte tortur i utstrakt grad og systematisk i områder under deres kontroll,» la han til.

Han sa at torturen hovedsakelig fant sted i forskjellige russisk-kontrollerte interneringssentre, og la til at i noen tilfeller var «torturen så brutal at den resulterte i døden til offeret.»

I Kherson-regionen fant kommisjonen at «russiske soldater voldtok og overfalt kvinner i alderen 19 til 83 år».

Mose sa at slike handlinger ofte ble ledsaget av trusler eller andre krenkelser, og la til at «familiemedlemmer ofte ble arrestert i et tilstøtende rom og tvunget til å høre krenkelsene som fant sted.»

«Kommisjonen gjentar sin dype bekymring over omfanget og alvorlighetsgraden av krenkelsene begått av de russiske væpnede styrkene i Ukraina og de tilsvarende forbrytelsene,» sa han til rådet, og understreket at gjerningsmennene må stilles for retten.

Ifølge ham husket gruppen også at ukrainske myndigheter må «haste og grundig etterforske flere tilfeller av krenkelser begått av deres styrker».

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *