Faktaboks – Tidligere vinnere av Nobels fredspris – i dag

Vinneren av Nobels fredspris 2023 offentliggjøres 6. oktober i Oslo. Her er noen tidligere vinnere – og en person som ikke klarte det, men burde ha gjort det.

MARTIN LUTHER KING

Lederen for den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen var «den første personen i den vestlige verden som viste oss at en kamp kan utkjempes uten vold», sa Gunnar Jahn, daværende president for prisorganet.

«Han var den første som gjorde budskapet om broderkjærlighet til virkelighet under sin kamp, ​​og han bar dette budskapet til alle mennesker, til alle nasjoner og til alle raser.»

Med sine 35 år var han også den yngste nobelprisvinneren på den tiden. Dagens yngste vinner er den pakistanske utdanningsaktivisten Malala Yousafzai, som var 17 år da hun vant i 2014.

NELSON MANDELA

Nobels fredspris har ofte vært kontroversiell, men i 1993 var de fleste enige om at det var «åpenbart» at Mandela ville vinne prisen, ifølge Geir Lundestad, daværende sekretær i Den norske Nobelkomité.

Mandela tilbrakte 27 år i fengsel og ba alltid om en fredelig overgang for å få slutt på apartheid i Sør-Afrika.

Det som ikke var lett var å overrekke prisen sammen med Frederik Willem de Klerk, Sør-Afrikas siste hvite leder, sa Lundestad i sin memoarbok fra 2015.

Mange sa at Mandela burde vunnet alene, mens andre sa at Mandela ikke kunne slutte fred uten quid pro quo, sa Lundestad. Til syvende og sist ble prisen gitt til begge land for å oppmuntre til den fredelige overgangen til et demokratisk Sør-Afrika, som ennå ikke var fullført på tidspunktet for tildelingen.

HENRY KISSINGER OG DUKE THO

En av de mest kontroversielle prisene var den som ble gitt i 1973 til den amerikanske diplomaten Henry Kissinger og nordvietnamesiske Le Duc Tho for å ha inngått fredsavtalene i Paris i januar 1973, hvorunder Washington fullførte sin militære tilbaketrekning fra Sør-Vietnam.

Nobelkomiteens avgjørelse sjokkerte mange på den tiden, fordi Kissinger spilte en stor rolle i USAs militærstrategi i sluttfasen av Vietnamkrigen fra 1955 til 1975.

Duke Tho takket nei til prisen fordi det ikke var fred ennå. To av de fem komitémedlemmene trakk seg i protest.

Kissinger tok imot prisen, men reiste ikke til Norge for seremonien og forsøkte senere uten hell å returnere prisen.

Interne dokumenter utgitt i januar 2023 viste at den daværende komiteen tildelte prisen vel vitende om at Vietnamkrigen neppe ville ende med det første.

AUNG SAN SUU KYI

Suu Kyi, en av få kvinner som vant prisen, var en av menneskerettighetsaktivistene som vant Nobels fredspris på 1990-tallet for sin ikkevoldelige kamp for demokrati mot militærdiktatur i Myanmar.

I årevis ble hun hyllet som en av de beste mottakerne av prisen, men det endret seg etter at Myanmars militære utførte massakrer og gruppevoldtekter «med folkemordshensikt», ifølge en FN-undersøkelse United.

Suu Kyi, som da ledet Myanmars regjering, ble kritisert for ikke å ha uttalt seg mot det militære nedslaget mot rohingyaene.

I 2021, etter nok et militærkupp, ble Suu Kyi arrestert igjen. Denne 79 år gamle kvinnen sitter for tiden i fengsel, og ifølge sønnen hennes er helsen hennes dårligere.

MAHATMA GANDHI

Han var på komiteens interne diskusjonsliste over kandidater fem ganger, og Lundestad sa at organet var forberedt på å belønne ham i 1948, året han ble myrdet.

Komiteen kunne fortsatt ha tildelt ham posthumt – det var mulig på den tiden, men er det ikke lenger – men det gjorde det ikke.

Ifølge Lundestad kan dette skyldes at komiteen ikke ønsket å fornærme sin nære allierte Storbritannia, Indias tidligere kolonimakt, eller fordi Gandhis politikk kan ha blitt sett på som for «fremmed» eller «anti-moderne» av partimedlemmer. en komité med et europeisk kall.

Volden ved Indias deling kan også ha spilt en rolle, sa han. Minst en million mennesker er drept og 15 millioner rykket opp med rot.

I alle fall, «blant utelatelsene er Mahatma Gandhi i en klasse for seg selv», skriver Lundestad i sine memoarer.

«Det er åpenbart en stor skam at den ledende talspersonen for ikke-vold i det 20. århundre aldri mottok Nobels fredspris.»

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *