Scania leverer 66 tonns elektrisk lastebil til Norge

Vi har skrevet mange ganger om ekstra lange elektriske lastebiler Skåne. Et annet kjøretøy av denne typen ble levert, denne gangen til Norge, for å frakte kalk med totalvekt på 66 tonnsparer atmosfæren fra å brenne nesten 60 000 liter diesel per år.

Kjøretøyet ble levert til Verdal, omtrent så langt som til Trondheim i Nord-Norge. Verdalskalk AS utvinner kalk fra et nærliggende steinbrudd. For å frakte kalken må den fraktes til havnen som ligger rundt ti kilometer unna. Rundturen mellom steinbruddet og havnen er nesten 20 kilometer.

Denne lastebilen er en del av Scanias pilotprogram for partnerskap, som utvikler transportløsninger i samarbeid med kunder, som ennå ikke er lansert på markedet. For omtrent et år siden rapporterte vi at det svenske datterselskapet Traton utviklet kjøretøy med en totalvekt på over 60 tonn da en 64-tonns lastebil ble overlevert til den svenske kjemikalieleverandøren Wibax. Denne treakslede trekkvognen har kjørt mellom Piteå og Skellefteå siden den gang. Senere ble tre kjøretøy på opptil 74 tonn levert til to gruveselskaper i Nord-Sverige. I fjor sommer ble en tømmertransportbil levert til Norden. Det er tillatt å veie inntil 80 tonn på privat vei, slik det er meldt.

Verdalskalks elektriske lastebil er nå det første kjøretøyet fra dette programmet som tas i bruk i Norge. «Norge er en pioner innen klimavennlige transportløsninger, og jeg er sikker på at vi kommer til å levere flere kjøretøy der fra vårt Pilot Partner-konsept,» sa Tony Sandberg, administrerende direktør Pilot Partner i Scania.

Verkstedsmekanikere er allerede utdannet for den elektriske lastebilen

På reisen mellom steinbruddet og havnen skal kjøretøyet frakte rundt 120.000 tonn kalk i året. En sammenlignbar dieselbil forbrukte 58 800 liter drivstoff per år og slapp ut 156 tonn CO2. Det Scania ennå ikke har offentliggjort er hvor mye strøm den elektriske lastebilen trenger.

Da det viste seg at det var anledning til å bruke en elektrisk lastebil fra partnerskapspilotprogrammet i Norge, var det helt naturlig å kontakte Verdalskalk. Som Rune Wuttudal, Scania-selger i Norge, sier: «Verdalskalk har alltid utfordret oss til å finne gode transportløsninger, og alternative løsninger for å redusere utslipp har vært på agendaen i mange år. »

Dette unike kjøretøyet vedlikeholdes på et Norsk Scania verksted i Verdal. Mekanikerne tilbrakte nylig tid på Scania-fabrikken for videre opplæring for å sette seg inn i produktet og skaffe nødvendig utstyr. Verkstedet ligger praktisk til på kjøretøyets daglige rute, som går fra E6 i retning havnen.

Ni batteripakker med et totalt energiinnhold på 300 kWh er installert i P 45 B6X2/4NB, det offisielle modellnavnet, akkurat som i andre Scania-lastebiler. Kjøretøyet lades med en maksimal effekt på 130 kW på en spesialdesignet ladestasjon i havnen. Det elektriske drevet leverer 450 kW og 3500 Nm dreiemoment til bakakselen via en sekstrinns girkasse. Traktoren veier ti tonn, omtrent ett tonn mer enn en sammenlignbar dieselbil. Tilhengeren veier 12,7 tonn og semitraileren 8,3 tonn, total tomvekt er 31 tonn. Selv om Scania opplyser at det er mulig å nå 74 tonn «teknisk bruttovekt», begrenser registreringen kjøretøyet til 66 tonn.

– Vi er veldig stolte over å være pionerer på dette feltet, sier Ketil Aksnes i Verdalskalk. «Det nye kjøretøyet i drift betyr også mindre støy for beboerne langs vår 20 kilometer lange transportrute og en annen positiv opplevelse.

rapporter denne annonsen

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *